Обиљежен Дан Економског факултета Пале

Економски факултет Универзитета у Источном Сарајеву обиљежио је 24. новембра Дан факултета, 69 година традиције и 28 година рада у Републици Српској.

Декан Економског факултета проф. др Радомир Божић истакао је да Економски факултет Пале баштини традицију Економског факултета у Сарајеву, најстаријег Економског факултета на простору Босне и Херцеговине.

”Факултет је академске 1993/94. године обновио свој рад у Палама, а од 2013/2014. године, захваљујући подршци институција Републике Српске, којима се и овом приликом најискреније захваљујемо, ради у овом модерном, функционалном објекту и једном од најљепших у Републици Српској, који пружа оптималне услове за рад. На Економском факултету Пале, тренутно на првом циклусу студија на два студијска програма и седам смјерова, студира 481 студент. На другом (мастер) циклусу на шест студијских програма студира 112 студената. До сада је на Економском факултету Пале дипломирало 2.294 студената, магистарске и мастер радове је одбранило 260 кандидата, а докторирало 29 кандидата”, нагласио је декан Божић.

Нагласио је да Факултет успоставља и јача сарадњу са факултетима у региону и свијету и настоји обезбиједити мобилност студента и наставног особља. Додао је да је диплома Економског факултета Пале цијењена и призната што потврђује континуирано интересовање породица и младих људи из региона који гравитира нашем Факултету да студирају на овом Факултету, а  квалитет наших дипломаца, магистара и мастера економије и доктора економских наука је препознат на тржишту рада и они развијају успјешне пословне каријере у Републици Српској, Федерацији БиХ, региону али и широм свијета.

,,Наш је циљ и обавеза да овакав углед Факултета очувамо и додатно градимо и јачамо, а убијеђени смо да је то могуће једино уз грађење истинског партнерског односа са студентима, као и са пословном заједницом и институцијама у циљу стварања перспективе за останак и опстанак младих људи у Републици Српској”, рекао је декан Божић.

Честитике Економском факултету на 69 година традиције и 28 година рада у Српској упутила је проректор за наставу Универзитета у Источном Сарајеву проф.  др Вера Ћевриз – Нишић. На свечаности сеобратио  и проф. др Миленко Карјишник и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић. Продекан за наставу Економског факултета у Крагујевцу проф. др Ненад Станишић уручио је пригодан поклон декану Божићу. Честитку поводом Дана факултета упутио је српски члан Предсјеништва БиХ господин Милорад Додик, као и бројни пријатељи и партнери Факултета.

Захвалницу за допринос развоју Економског факултета добила је министар трговине и туризма Републике Српске г-ђа Сузана Гашић. Захвалница јој је уручена дан раније приликом потписивања Меморандума о сардањии Министарства и Економског факултета.

Захвалницу за десет година рада добила је Оља Пиљевић.

На промоцији су уручена признања и награде најбољим студентима. Најбољи студент другог циклуса студија на Економском факултету са просјеком 9,63 је Јелена Унковић, а најбољи студент првог циклуса је Нина Брчкало са просјечном оцјеном 9,91. Удружење економиста ”СWОТ” у склопу сарадње са Економским факултетом Пале, наградило је најбољег студента Еконосмког факултета са лаптоп” рачунарем. Нина Брчкало свим младима препоручује да упишу Економски факултет на Палама зато што је увијек перспективан и што се на Факултету труде да модернизују програме и наставу, односно теже да буду све бољи. Такође, овом прилоком награђени су и најбољи активни студенти у претходној години: Александра Јововић и Ана Мочевић (9,75 прва година), Лука Марковић (9,88 друга година) и Јелена Симовић (9,74 трећа година).

У умјетничком дијелу свечаности наступили су студенти Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Маја Станишић (сопран/прва година), Хајдана Глушица (сопран/прва година), Соња Радојковић (клавирска сарадња) у класи проф. мр Клаудија Кркотић, као и Азра Халитовић (хармоника) у класи проф. мр Данијела Газдић. Оне су извеле нумере Феликса Менделсона ,,Ah, wie so bald” и Карла Бома ,,Концертна етида у Де дуру”.