Obilјežen Dan Ekonomskog fakulteta Pale

Ekonomski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu obilјežio je 24. novembra Dan fakulteta, 69 godina tradicije i 28 godina rada u Republici Srpskoj.

Dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Radomir Božić istakao je da Ekonomski fakultet Pale baštini tradiciju Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, najstarijeg Ekonomskog fakulteta na prostoru Bosne i Hercegovine.

“Fakultet je akademske 1993/94. godine obnovio svoj rad u Palama, a od 2013/2014. godine, zahvalјujući podršci institucija Republike Srpske, kojima se i ovom prilikom najiskrenije zahvalјujemo, radi u ovom modernom, funkcionalnom objektu i jednom od najlјepših u Republici Srpskoj, koji pruža optimalne uslove za rad. Na Ekonomskom fakultetu Pale, trenutno na prvom ciklusu studija na dva studijska programa i sedam smjerova, studira 481 student. Na drugom (master) ciklusu na šest studijskih programa studira 112 studenata. Do sada je na Ekonomskom fakultetu Pale diplomiralo 2.294 studenata, magistarske i master radove je odbranilo 260 kandidata, a doktoriralo 29 kandidata“, naglasio je dekan Božić.

Naglasio je da Fakultet uspostavlјa i jača saradnju sa fakultetima u regionu i svijetu i nastoji obezbijediti mobilnost studenta i nastavnog osoblјa. Dodao je da je diploma Ekonomskog fakulteta Pale cijenjena i priznata što potvrđuje kontinuirano interesovanje porodica i mladih lјudi iz regiona koji gravitira našem Fakultetu da studiraju na ovom Fakultetu, a  kvalitet naših diplomaca, magistara i mastera ekonomije i doktora ekonomskih nauka je prepoznat na tržištu rada i oni razvijaju uspješne poslovne karijere u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, regionu ali i širom svijeta.

,,Naš je cilј i obaveza da ovakav ugled Fakulteta očuvamo i dodatno gradimo i jačamo, a ubijeđeni smo da je to moguće jedino uz građenje istinskog partnerskog odnosa sa studentima, kao i sa poslovnom zajednicom i institucijama u cilјu stvaranja perspektive za ostanak i opstanak mladih lјudi u Republici Srpskoj“, rekao je dekan Božić.

Čestitike Ekonomskom fakultetu na 69 godina tradicije i 28 godina rada u Srpskoj uputila je prorektor za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof.  dr Vera Ćevriz – Nišić. Na svečanosti seobratio  i prof. dr Milenko Karjišnik i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić. Prodekan za nastavu Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Stanišić uručio je prigodan poklon dekanu Božiću. Čestitku povodom Dana fakulteta uputio je srpski član Predsjeništva BiH gospodin Milorad Dodik, kao i brojni prijatelјi i partneri Fakulteta.

Zahvalnicu za doprinos razvoju Ekonomskog fakulteta dobila je ministar trgovine i turizma Republike Srpske g-đa Suzana Gašić. Zahvalnica joj je uručena dan ranije prilikom potpisivanja Memoranduma o sardanjii Ministarstva i Ekonomskog fakulteta.

Zahvalnicu za deset godina rada dobila je Olјa Pilјević.

Na promociji su uručena priznanja i nagrade najbolјim studentima. Najbolјi student drugog ciklusa studija na Ekonomskom fakultetu sa prosjekom 9,63 je Jelena Unković, a najbolјi student prvog ciklusa je Nina Brčkalo sa prosječnom ocjenom 9,91. Udruženje ekonomista “SWOT“ u sklopu saradnje sa Ekonomskim fakultetom Pale, nagradilo je najbolјeg studenta Ekonosmkog fakulteta sa laptop“ računarem. Nina Brčkalo svim mladima preporučuje da upišu Ekonomski fakultet na Palama zato što je uvijek perspektivan i što se na Fakultetu trude da modernizuju programe i nastavu, odnosno teže da budu sve bolјi. Takođe, ovom prilokom nagrađeni su i najbolјi aktivni studenti u prethodnoj godini: Aleksandra Jovović i Ana Močević (9,75 prva godina), Luka Marković (9,88 druga godina) i Jelena Simović (9,74 treća godina).

U umjetničkom dijelu svečanosti nastupili su studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Maja Stanišić (sopran/prva godina), Hajdana Glušica (sopran/ prva godina), Sonja Radojković (klavirska saradnja) u klasi prof. mr Klaudija Krkotić, kao i Azra Halitović (harmonika) u klasi prof. mr Danijela Gazdić. One su izvele numere Feliksa Mendelsona ,,Ah, wie so bald“ i Karla Boma ,,Koncertna etida u De duru“.