На Машинском факултету представљен реализовани пројекат вриједности око 100.000 КМ

Декан Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милија Краишник презентовао је данас завршетак реализације пројекта чија је укупна вриједност око 100.000 КМ, а који се састоји од опремања Лабораторије за заваривање и испитивање материјала савременом опремом, те обуком наставног кадра и припремом за улазак у пројекат.

Декан Краишник је рекао да су почетком априла Машински факултет и Агенција за развој предузећа “ЕДА” из Бањалуке потписали уговор о реализацији пројекта који се односи на акредитацију већег броја метода за испитивање металних материјала и њихових производа.

“Пројекат је успјешно имплементиран, а његови основни циљеви су акредитација одређеног броја метода, са чиме би Машински факултет постао тијело за оцјену усаглашености и имао вишеструке бенефите”, рекао је декан Краишник.

Према његовим ријечима, бенефити се огледају у пружању услуга малим и средњим предузећима у подручју сертификације, испитивања материјала, са чиме би она остварила конкурентност својих производа на домаћем и иностраном тржишту.

Краишник је навео да је набављена високософистицирана опрема, која се поред акредитације може користити и у научно-истраживачке и едукативне капацитете, односно која ће омогућити и стицање знања, вјештина и компетенција, те подизања свијести студената за подручја акредитације и њихове потпуне оспособљености за ту врсту посла.

“Опрема омогућава и остваривање бољих и запаженијих резултата у научноистраживачком подручју и ми смо већ публиковали два или три научна рада, користећи ову опрему”, нагласио је он.

Краишник је истакао да се опрема састоји од машине за абразивно сјечење, уређаја који се користи за вишестепено полирање и брушење узорака, уређаја за затапање узорака и микроскопа задње генерације, који омогућава посматрање промјене у структури материјала, као и софтвер који подржава комплетну анализу онога што камера забиљежи.

Декан је појаснио да су у овај пројекат уложена грант средства која су пласирана преко Агенције “ЕДА” у износу од 88.000 КМ, од чега је 70.000 КМ утрошено на опрему, а остатак на едукацију наставног кадра, а око 12.000 КМ су средства из буџета Града Источно Сарајево и овог факултета.

Директор Агенције “ЕДА” Здравко Миовчић рекао је да ова агенција већ 23 године ради на развоју предузећа, кроз различите видове директне подршке, али и радећи на развоју стратегија и политика инструмената подршке за предузећа у индустријском сектору, у којима је извоз највећи.

“До сарадње са Машинским факултетом дошло је кроз пројекат који реализујемо уз финансијску подршку Шведске. То је пројекат који се тиче Европског оквира за развој малих и средњих предузећа у БиХ у којем, осим што се ради на стратегијама и политикама подршке малим и средњим предузећима, кроз посебан грант фонд у укупном износу од 900.000 КМ”, појаснио је Миовчић.

Према његовим ријечима, реализацијом овог пројекта Машинског факултета, предузећа више неће морати да одвозе своје производе негдје предалеко, по скупој цијени, већ могу да ураде испитивања на овој високошколској установи.

Извор: СРНА