Потписани заједнички планови имплементације у оквиру UNWTO TedQual програма потврђивања квалитета образовања у туризму

У сриједу, 20. октобра, у Сарајеву су потписани заједнички имплементациони планови у оквиру процеса потврђивања квалитета образовања у туризму према програму Свјетске туристичке организације UNWTO TedQual.

У овом процесу који одвија уз подршку USAID Туризам БиХ учествују Економски факултет Пале Универзитета у Источном Сарајеву, Универзитет у Тузли и Свеучилиште Херцеговина.

Документ су потписали декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Радомир Божић, ректор Универзитета у Тузли проф. др Нермина Хаџиграхић и руководилац одјељења за квалитет Свеучилишта Херцеговине мр Марко Антонио Бркић.

Потписивањем планова означен је почетак стручне подршке пројекта USAID Туризам универзитетима за стицање глобално препознатог TedQual цертификата. Ријеч је о свеобухватном и континуираном систему добровољне сертификације за програме образовања, оспособљавања и истраживања у туризму који служе за препознавање и подршку њиховом квалитету.

Карл Вустер из Канцеларије за економски развој USAID-a у БиХ изразио је задовољство што је USAID у прилици да подржи заинтересоване високошколске институције из БиХ да би добили престижну сертификацију.

„У протеклих неколико мјесеци USAID-ов пројекат за туризам направио је процјену радне снаге и предвиђање за период до 2027. године којим је утврђено да ће сектору туризма у БиХ у том периоду требати да попуни додатних 18.500 радних мјеста за шта ће бити потребно да имамо дипломце високошколских установа“, рекао је Вустер.

Он је нагласио да је ова процјена истакла потребу да се побољша квалитет образовних програма у складу са најбољим праксама у свијету кроз ову сертификацију.

Декан Божић је подсјетио да ова високошколска установа од 2012. године има студијски програм Туризам и хотелијерство, који је дипломирало око 90 студената, а до сада уписало овај програм скоро 500 активних студената.

„Прије двије године смо иновирали наставни план и програм на начин да смо погледали планове и програме сличних факултета у окружењу, полазећи од тезе да је обавеза да нашим студентима дамо стандардизовано образовање из ове области. У том контексту је и овај пројекат од великог значаја, прије свега, за студенте јер ћемо имати прилику да додатно унапређујемо наставни процес“, рекао је декан Божић.

Он је нагласио да је и прије овог пројекта Економски факултет Пале започео активности да студентима, осим знања, омогући стицање вјештина да знања разумију и могу примјенити.

„Управо је једна од поенти пројекта и сертификације да препознамо и у пракси спроведемо сарадњу високошколских установа и партнера из области туристичке заједнице с циљем да ово што се ради буде у интересу свих“, рекао је декан Божић.

Ректор Универзитета у Тузли Нермина Хаџиграхић навела је да сваке године има заинтересованих студената за менаџмент у туризму јер Тузлански кантон постаје све значајније туристичко одредиште због чега је потребан квалитетан кадар. Она је изразила задовољство што је партнер у USAID-овом пројекту који ће омогућити студентима да буду конкурентнији на тржишту рада с обзиром да је ријеч о сертификованом програму које је препознат на свјетском тржишту.

Директор Туристичке организације општине Пале Драган Јакић поздравио је иницијативу USAID-а истичући да ће то омогућити много квалитетнији кадар у области туризма.

„Када причамо о туризму потребно је да буду укључени сви субјекти. Како угоститетљски и туристички радници, тако и високошколске установе, односно, академска заједница јер су управо они који помажу студентима да након образовања потпуно спремни изађу на тржиште рада“, рекао је Јакић.

Он је подсјетио да је Туристичка организација општине Пале укључила академску заједницу у развој Стратегије развоја руралног туризма која је урађена уз подршку УН, те изразио наду да ће таква сарадња бити настављена.

Извор: Срна/Економски факултет Пале