Potpisani zajednički planovi implementacije u okviru UNWTO TedQual programa potvrđivanja kvaliteta obrazovanja u turizmu

U srijedu, 20. oktobra, u Sarajevu su potpisani zajednički implementacioni planovi u okviru procesa potvrđivanja kvaliteta obrazovanja u turizmu prema programu Svjetske turističke organizacije UNWTO TedQual.

U ovom procesu koji odvija uz podršku USAID Turizam BiH učestvuju Ekonomski fakultet Pale Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Univerzitet u Tuzli i Sveučilište Hercegovina.

Dokument su potpisali dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Radomir Božić, rektor Univerziteta u Tuzli prof. dr Nermina Hadžigrahić i rukovodilac odjeljenja za kvalitet Sveučilišta Hercegovine mr Marko Antonio Brkić.

Potpisivanjem planova označen je početak stručne podrške projekta USAID Turizam univerzitetima za sticanje globalno prepoznatog TedQual certifikata. Riječ je o sveobuhvatnom i kontinuiranom sistemu dobrovoljne sertifikacije za programe obrazovanja, osposobljavanja i istraživanja u turizmu koji služe za prepoznavanje i podršku njihovom kvalitetu.

Karl Vuster iz Kancelarije za ekonomski razvoj USAID-a u BiH izrazio je zadovoljstvo što je USAID u prilici da podrži zainteresovane visokoškolske institucije iz BiH da bi dobili prestižnu sertifikaciju.

„U proteklih nekoliko mjeseci USAID-ov projekat za turizam napravio je procjenu radne snage i predviđanje za period do 2027. godine kojim je utvrđeno da će sektoru turizma u BiH u tom periodu trebati da popuni dodatnih 18.500 radnih mjesta za šta će biti potrebno da imamo diplomce visokoškolskih ustanova“, rekao je Vuster.

On je naglasio da je ova procjena istakla potrebu da se poboljša kvalitet obrazovnih programa u skladu sa najboljim praksama u svijetu kroz ovu sertifikaciju.

Dekan Božić je podsjetio da ova visokoškolska ustanova od 2012. godine ima studijski program Turizam i hotelijerstvo, koji je diplomiralo oko 90 studenata, a do sada upisalo ovaj program skoro 500 aktivnih studenata.

„Prije dvije godine smo inovirali nastavni plan i program na način da smo pogledali planove i programe sličnih fakulteta u okruženju, polazeći od teze da je obaveza da našim studentima damo standardizovano obrazovanje iz ove oblasti. U tom kontekstu je i ovaj projekat od velikog značaja, prije svega, za studente jer ćemo imati priliku da dodatno unapređujemo nastavni proces“, rekao je dekan Božić.

On je naglasio da je i prije ovog projekta Ekonomski fakultet Pale započeo aktivnosti da studentima, osim znanja, omogući sticanje vještina da znanja razumiju i mogu primjeniti.

„Upravo je jedna od poenti projekta i sertifikacije da prepoznamo i u praksi sprovedemo saradnju visokoškolskih ustanova i partnera iz oblasti turističke zajednice s ciljem da ovo što se radi bude u interesu svih“, rekao je dekan Božić.

Rektor Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić navela je da svake godine ima zainteresovanih studenata za menadžment u turizmu jer Tuzlanski kanton postaje sve značajnije turističko odredište zbog čega je potreban kvalitetan kadar. Ona je izrazila zadovoljstvo što je partner u USAID-ovom projektu koji će omogućiti studentima da budu konkurentniji na tržištu rada s obzirom da je riječ o sertifikovanom programu koje je prepoznat na svjetskom tržištu.

Direktor Turističke organizacije opštine Pale Dragan Jakić pozdravio je inicijativu USAID-a ističući da će to omogućiti mnogo kvalitetniji kadar u oblasti turizma.

„Kada pričamo o turizmu potrebno je da budu uključeni svi subjekti. Kako ugostitetljski i turistički radnici, tako i visokoškolske ustanove, odnosno, akademska zajednica jer su upravo oni koji pomažu studentima da nakon obrazovanja potpuno spremni izađu na tržište rada“, rekao je Jakić.

On je podsjetio da je Turistička organizacija opštine Pale uključila akademsku zajednicu u razvoj Strategije razvoja ruralnog turizma koja je urađena uz podršku UN, te izrazio nadu da će takva saradnja biti nastavljena.

Izvor: Srna/Ekonomski fakultet Pale