Медицински факултет: Промоција оралног здравља код малишана

Наставници, сарадници и студенти студијског програма Стоматологија Медицинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, у четвртак, 17. јуна посјетили су дјечији вртић „Чика Јова Змај“ у Фочи с циљем промоције оралног здравља и едукације малишана  о правилној и редовној хигијени уста и зуба.

Због тренутне епидемолошке ситуације акција је спроведена на отвореном, дјеца су заједно са својим васпитачима била организована у тимове и рјешавали су различите, поучне задатке..

Троје студената из глумачке студентске секције извела су кратак, врло поучан скеч. Порука је била јасна: ни једно дијете не треба да се плаши стоматолога.

У изјави за медије проф. др Свјетлана Јанковић истакла  је да се већ традиционално, сваке године, превентивне активности спроводе код малишана предшколског уздраста, како би се подстакли родитељи да редовно доводе дјецу на стоматолошке прегледе како би то постала навика која је гарант за сигурно здравље зуба, али и других оралних ткива.

Нагласила је да су све стоматолошке услуге у Републици Српској дјеци до 15 година апсолутно бесплатне и да родитељи имају највећу одговорност за здравље зуба своје дјеце.

Виши асистент др Јелена Лечић је објаснила да се у Специјалистичком центру за стоматологију у Фочи пружају све терапијске процедуре које се изводе на примарном, секундарном и терцијарном нивоу. Мјесец јун је проглашен за мјесец „даривања“ тако да ће сваки пацијент, који дође на преглед у јуну мјесецу, добит на поклон четкицу (Curaprox ) и пасту за зубе.

Захваљујући спонзорима свим малишанима (њих око 200) су подијељени поклон сетови за прање зуба.