Medicinski fakultet: Promocija oralnog zdravlјa kod mališana

Nastavnici, saradnici i studenti studijskog programa Stomatologija Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u četvrtak, 17. juna posjetili su dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ u Foči s cilјem promocije oralnog zdravlјa i edukacije mališana  o pravilnoj i redovnoj higijeni usta i zuba.

Zbog trenutne epidemološke situacije akcija je sprovedena na otvorenom, djeca su zajedno sa svojim vaspitačima bila organizovana u timove i rješavali su različite, poučne zadatke..

Troje studenata iz glumačke studentske sekcije izvela su kratak, vrlo poučan skeč. Poruka je bila jasna: ni jedno dijete ne treba da se plaši stomatologa.

U izjavi za medije prof. dr Svjetlana Janković istakla  je da se već tradicionalno, svake godine, preventivne aktivnosti sprovode kod mališana predškolskog uzdrasta, kako bi se podstakli roditelјi da redovno dovode djecu na stomatološke preglede kako bi to postala navika koja je garant za sigurno zdravlјe zuba, ali i drugih oralnih tkiva.

Naglasila je da su sve stomatološke usluge u Republici Srpskoj djeci do 15 godina apsolutno besplatne i da roditelјi imaju najveću odgovornost za zdravlјe zuba svoje djece.

Viši asistent dr Jelena Lečić je objasnila da se u Specijalističkom centru za stomatologiju u Foči pružaju sve terapijske procedure koje se izvode na primarnom, sekundarnom i tercijarnom nivou. Mjesec jun je proglašen za mjesec „darivanja“ tako da će svaki pacijent, koji dođe na pregled u junu mjesecu, dobit na poklon četkicu (Curaprox ) i pastu za zube.

Zahvalјujući sponzorima svim mališanima (njih oko 200) su podijelјeni poklon setovi za pranje zuba.