Обиљежени Дан и крсна слава Музичке академије

Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву данас је обиљежила Дан и крсну славу Свету мученицу Теодосију Тирску литургијом, обредом ломљења славског колача у Храму Светог Василија Острошког на Вељинама и промоцијом студената првог и другог циклуса.

Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву проф. мр Маја Жужа истакла је да се данас прославља 27 година постојања Академије, те да је тим поводом организована и додјела диплома за 16 студената мастер студија, 23 дипломирана музичара по новом студијском програму и 2 по старом студијском програму.

Она је нагласила да Музичка академија традиционално додјељује и награду „Војин Комадина“ у част оснивача и утемељивача, професора Војина Комадине, најбољим студентима са просјеком оцјена 10, којих је награђено пет, те још 10 похвала осталим студентима са највишим просјеком.

Декан Жужа је рекла да су ове године имали јубилеј 20 година постојања Камерног хора смјера за црквену музику и појање Музичке академије и тим поводом је одржан концерт овог хора, штампана монографија, снимљен компакт диск и одржана пригодна изложба диплома и захвалница Камерног хора.

Повеља – највеће признање Музичке академије ове године додијељена је диригенту Камерног хора Радету Радовићу.

Признање за изузетан допринос афирмацији и развоју Музичке академије додијељено је ректору Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милану Кулићу.

Ректор Кулић честитао је Музичкој академији крсну славу, истакавши да су резултати које постижу студенти и професори Музичке академије свјетски вриједни.

Он је нагласио да су само у академској 2020/2021. години студенти освојили око 50 награда са смјера хармоника, са смјера соло пјевање око 30 награда, професор Дражен Косорић је освојио пет награда на међународним такмичењима.

Према ријечима ректора Кулића, Камерни хор под руководством професора Радовића, биљежи фантастичне резултате, тако да Музичка академија представља бисер Универзитета и са те стране има апсолутниу подршку њега као ректора и свих његових сарадника.

Његово високопреосвештенство митропололит дабробосански Хризостом, честитајући Дан и славу Музичкој академији, пожелио је да и у будућности наставе да постижу добре резултате.

„Част и задовољство је служити молитву за славу када се присјећамо духовних вриједности и учимо да се не може све мјерити овоземаљским. Нека буде срећно и благословено како студентима, тако и професорима“, поручио је Његова светост митрополит Хризостом, нагласивши да ће Музичка акдемија увијек имати његову помоћ и подршку.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да је битно високо образовање и да високобразовани људи Музичке академије имају обавезу да у једном сегменту допринесу развоју друштва.

Добитник награде „Војин Комадина“ за просјек оцјена 10 у протеклој академској години Марко Плавчић, студент четврте године Вокалноинструментални одсјек Смјер хармоника у класи професорице Данијеле Газдић, рекао је да је поносан и срећан што је дио ове велике академске породице.

„Трудићу се да и даље представљам академију на најбољи могући начин, тако и себе и свој град“, истакао је Плавчић.