Obilježeni Dan i krsna slava Muzičke akademije

Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je obilježila Dan i krsnu slavu Svetu mučenicu Teodosiju Tirsku liturgijom, obredom lomljenja slavskog kolača u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama i promocijom studenata prvog i drugog ciklusa.

Dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. mr Maja Žuža istakla je da se danas proslavlja 27 godina postojanja Akademije, te da je tim povodom organizovana i dodjela diploma za 16 studenata master studija, 23 diplomirana muzičara po novom studijskom programu i 2 po starom studijskom programu.

Ona je naglasila da Muzička akademija tradicionalno dodjeljuje i nagradu “Vojin Komadina” u čast osnivača i utemeljivača, profesora Vojina Komadine, najboljim studentima sa prosjekom ocjena 10, kojih je nagrađeno pet, te još 10 pohvala ostalim studentima sa najvišim prosjekom.

Dekan Žuža je rekla da su ove godine imali jubilej 20 godina postojanja Kamernog hora smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije i tim povodom je održan koncert ovog hora, štampana monografija, snimljen kompakt disk i održana prigodna izložba diploma i zahvalnica Kamernog hora.

Povelja – najveće priznanje Muzičke akademije ove godine dodijeljena je dirigentu Kamernog hora Radetu Radoviću.

Priznanje za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju Muzičke akademije dodijeljeno je rektoru Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milanu Kuliću.

Rektor Kulić čestitao je Muzičkoj akademiji krsnu slavu, istakavši da su rezultati koje postižu studenti i profesori Muzičke akademije svjetski vrijedni.

On je naglasio da su samo u akademskoj 2020/2021. godini studenti osvojili oko 50 nagrada sa smjera harmonika, sa smjera solo pjevanje oko 30 nagrada, profesor Dražen Kosorić je osvojio pet nagrada na međunarodnim takmičenjima.

Prema riječima rektora Kulića, Kamerni hor pod rukovodstvom profesora Radovića, bilježi fantastične rezultate, tako da Muzička akademija predstavlja biser Univerziteta i sa te strane ima apsolutniu podršku njega kao rektora i svih njegovih saradnika.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropololit dabrobosanski Hrizostom, čestitajući Dan i slavu Muzičkoj akademiji, poželio je da i u budućnosti nastave da postižu dobre rezultate.

„Čast i zadovoljstvo je služiti molitvu za slavu kada se prisjećamo duhovnih vrijednosti i učimo da se ne može sve mjeriti ovozemaljskim. Neka bude srećno i blagosloveno kako studentima, tako i profesorima“, poručio je Njegova svetost mitropolit Hrizostom, naglasivši da će Muzička akdemija uvijek imati njegovu pomoć i podršku.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je da je bitno visoko obrazovanje i da visokobrazovani ljudi Muzičke akademije imaju obavezu da u jednom segmentu doprinesu razvoju društva.

Dobitnik nagrade “Vojin Komadina” za prosjek ocjena 10 u protekloj akademskoj godini Marko Plavčić, student četvrte godine Vokalnoinstrumentalni odsjek Smjer harmonika u klasi profesorice Danijele Gazdić, rekao je da je ponosan i srećan što je dio ove velike akademske porodice.

“Trudiću se da i dalje predstavljam akademiju na najbolji mogući način, tako i sebe i svoj grad”, istakao je Plavčić.