На Медицинском факултету одржана едукација из ортопедије вилица

На Медицинском факултету у Фочи у суботу, 5. јуна, одржана је едукација о примјени самолигирајућих бравица за наставнике и сараднике, као и за специјализанте Факултета. Едукацију је одржала доц. др Инес Муса Тролић са Медицинског факултета Свеучилишта у Мостару. 

Наставник на Катедри за дјечју и превентивну стоматологију са ортодонцијом доц. др Тања Ивановић истакла је да примјена самолиграјућих бравица новији концепт у терапији ортодонтских пацијената.

„Данас смо имали прилику да чујемо карактеристике, предности и начине примјене самолигирајућих бравица фирме American Orthodontics. Предност ових бравица у односу на постојеће је вишеструка, могу да се користи код свих врста ортодонтских неправилности, смањено је вријеме терапије, вријеме задржавања пацијента у ординацији као и број посјета, тако да се пацијенти заказују након 8-12 недјеља умјесто на мјесец дана. Будући да овај тип бравица има активни клип умјесто гумица, мања је акулмулација наслага, односно плака, а све вријеме се остварује терапијски ефекат“, истакла је Ивановић.

Помоћник декана Медицинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву и координатор Специјалистичког центра за стоматологију проф. др Никола Стојановић рекао је да Факултет има јасну визију, а то је образовање студената са једне стране и переманентна едукација запослених са друге стране, јер је то једини начин да се остане конкурентан и препознатљив на тржишту.

„Оно што ме радује као појединца јесте чињеница да су наши свршени студенти веома тражени у региону што је још једна потврда да труд, рад и наша визија имају смисла. Поред ове едукације из ортопедије вилица, три наша наставника су тренутно на усавршавању из имплантологије, а до краја године планирамо да наши запослени своја знања и вјештине унаприједе у Србији, на Војномедицинској академији и у Словенији, у Интердент Цеље“, рекао је Стојановић.