Na Medicinskom fakultetu održana edukacija iz ortopedije vilica

Na Medicinskom fakultetu u Foči u subotu, 5. juna, održana je edukacija o primjeni samoligirajućih bravica za nastavnike i saradnike, kao i za specijalizante Fakulteta. Edukaciju je održala doc. dr Ines Musa Trolić sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. 

Nastavnik na Katedri za dječju i preventivnu stomatologiju sa ortodoncijom doc. dr Tanja Ivanović istakla je da primjena samoligrajućih bravica noviji koncept u terapiji ortodontskih pacijenata.

„Danas smo imali priliku da čujemo karakteristike, prednosti i načine primjene samoligirajućih bravica firme American Orthodontics. Prednost ovih bravica u odnosu na postojeće je višestruka, mogu da se koristi kod svih vrsta ortodontskih nepravilnosti, smanjeno je vrijeme terapije, vrijeme zadržavanja pacijenta u ordinaciji kao i broj posjeta, tako da se pacijenti zakazuju nakon 8-12 nedjelja umjesto na mjesec dana. Budući da ovaj tip bravica ima aktivni klip umjesto gumica, manja je akulmulacija naslaga, odnosno plaka, a sve vrijeme se ostvaruje terapijski efekat“, istakla je Ivanović.

Pomoćnik dekana Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i koordinator Specijalističkog centra za stomatologiju prof. dr Nikola Stojanović rekao je da Fakultet ima jasnu viziju, a to je obrazovanje studenata sa jedne strane i peremanentna edukacija zaposlenih sa druge strane, jer je to jedini način da se ostane konkurentan i prepoznatljiv na tržištu.

„Ono što me raduje kao pojedinca jeste činjenica da su naši svršeni studenti veoma traženi u regionu što je još jedna potvrda da trud, rad i naša vizija imaju smisla. Pored ove edukacije iz ortopedije vilica, tri naša nastavnika su trenutno na usavršavanju iz implantologije, a do kraja godine planiramo da naši zaposleni svoja znanja i vještine unaprijede u Srbiji, na Vojnomedicinskoj akademiji i u Sloveniji, u Interdent Celje“, rekao je Stojanović.