Oкругли сто ”Стратешки изазови туристичког развоја за вријеме пандемије” на Економском факултету

На Економском факултету у Палама у сриједу, 26. маја, одржан је округли сто на тему ‘’Стратешки изазови туристичког развоја за вријеме пандемије“, на коме су учествовали представници 11 институција од значаја за сектор туризма.

Декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Радомир Божић рекао је да је гост округлог стола и угледни професор из области туризма проф. др Невен Шерић са Економског факултета у Сплиту, те додао да је повод за организацију овога састанка проналажење начина на које се може помоћи пословању туристичког сектора.

„Ради се о сектору који је претрпио понајвеће губитке претходне пандемијске године, не само код нас, него и на глобалном нивоу. Размијенићемо мишљења са учесницима округлог стола кроз једну расправу о томе како је могуће у овим условима побољшати финансирање тог сектора. Стварни разлог је да са ресурсима које има наш Факултет, а користим прилику да вас подсјетим да имамо студијски програм Туризам и хотелијерство, дамо допринос стратешком развоју овога сектора. Наши представници су већ мјесецима активно укључени у одређене активности на припреми стратешких докумената и на локалном нивоу и на нивоу републике Српске, тако да учествујемо у свим активностима које се баве тим проблемом. Разговараћемо и о томе каква је тренутна туристичка понуда у Републици Српској и БиХ и на који начин би се она могла систематски унапређивати, те стварати услови и претпоставке да турситички сектор значајније допринесе расту домаћег производа и стандарду становништва. Наша очекивања су да ће расправа бити корисна, не само за нас учеснике, него и за креаторе економских политика и оне који послују у овоме сектору“, рекао је декан Божић.

Продекан за наставу Економског факултета у Палама доц. др Предраг Млинаревић рекао је да ће тема овога скупа бити подијељена на двије области, те да учествују и представници удружња банака и гарантног фонда Српске, као и представници реалног сектора туризма.

„Први дио односи се на приступ финансијама, јер смо, у контакту са Удружењем хотелијера и угоститеља, спознали да они имају проблеме у приступу кредитима у времену када је тај сектор био најугроженији, гдје су од стране банака означени као ризични. Тако да, оно што им је раније било доступно, а то су финансијска средства у погледу кредита, постало је недоступно, односно, суочили су се са оним што ми називамо кредитним рестрикцијама. Стога смо данас позвали финансијере, са једне стране Удружење банака, односно њиховог представника, а са друге стране Гарантни фонд и представнике Инвестиционо – развојне банке Српске.  Други дио јесте туристичка понуда, да размислимо и видимо да ли смо конкурентни на међународном тржишту и како привући платежно способног међународног туристу, односно, да ли смо се интегрисали у свјетске ланце туристичке вриједности. Туристичке навике су се промијениле, туристи теже за доживљајима и ми то морамо укључити у понуду. Тек након што привучемо ове туристе, укупни ефекти туризма на раст привреде били би такви да напокон са правом можемо да кажемо да се развијамо“, навео је Млинаревић.

Учесници округлог стола су разговарали и о начинима на које се може пребродити криза у пословању, осим кризе изазване пандемијом вируса корона, које механизме и кредитне линије тада активирати, а које ће предузетницима дати „финансијски појас за спасавање“.

Учесници на округлом столу били су:

– Представници Економског факултета Пале доц. др Предраг Млинаревић и доц. др Немања Шаренац (модератори округлог стола)

– Реномирани професор из регије из уже научне области Туризма и хотелијерства – проф. др Невен Шерић (Економски факултет у Сплиту)

– Представник Министарства трговине и туризма РС – Ирена Кисић Плавшић

– Представник Привредне коморе РС / Удружење трговине, туризма и угоститељства – Драгана Шобот

– Представник Удружење послодаваца трговине, туризма и угоститељства РС (ХОРЕКА) – Далибор Шајић

– Представникци УСАИД-а (Туризам) – Азра Џигал и Селма Лаганин

– Представници ТОРС-а – Марко Радић и Милијана Гламочић

– Представник Министарства финансија РС – Лидија Калинић

– Представник ИРБ РС – Иван Видовић

– Представник Удружења банака БиХ – Синиша Аџић (Нова банка)

– Представник Гарантног фонда РС – Војислав Благојевић

– Представник Савеза општина и градова РС – Љубиша Ћосић (Градоначелник Источног Сарајева)

Извор: Економски факултет Пале