Оkrugli sto ”Strateški izazovi turističkog razvoja za vrijeme pandemije”

Na Ekonomskom fakultetu u Palama u srijedu, 26. maja, održan je okrugli sto na temu ‘’Strateški izazovi turističkog razvoja za vrijeme pandemije“, na kome su učestvovali predstavnici 11 institucija od značaja za sektor turizma.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Radomir Božić rekao je da je gost okruglog stola i ugledni profesor iz oblasti turizma prof. dr Neven Šerić sa Ekonomskog fakulteta u Splitu, te dodao da je povod za organizaciju ovoga sastanka pronalaženje načina na koje se može pomoći poslovanju turističkog sektora.

„Radi se o sektoru koji je pretrpio ponajveće gubitke prethodne pandemijske godine, ne samo kod nas, nego i na globalnom nivou. Razmijenićemo mišljenja sa učesnicima okruglog stola kroz jednu raspravu o tome kako je moguće u ovim uslovima poboljšati finansiranje tog sektora. Stvarni razlog je da sa resursima koje ima naš Fakultet, a koristim priliku da vas podsjetim da imamo studijski program Turizam i hotelijerstvo, damo doprinos strateškom razvoju ovoga sektora. Naši predstavnici su već mjesecima aktivno uključeni u određene aktivnosti na pripremi strateških dokumenata i na lokalnom nivou i na nivou republike Srpske, tako da učestvujemo u svim aktivnostima koje se bave tim problemom. Razgovaraćemo i o tome kakva je trenutna turistička ponuda u Republici Srpskoj i BiH i na koji način bi se ona mogla sistematski unapređivati, te stvarati uslovi i pretpostavke da tursitički sektor značajnije doprinese rastu domaćeg proizvoda i standardu stanovništva. Naša očekivanja su da će rasprava biti korisna, ne samo za nas učesnike, nego i za kreatore ekonomskih politika i one koji posluju u ovome sektoru“, rekao je dekan Božić.

Prodekan za nastavu Ekonomskog fakulteta u Palama doc. dr Predrag Mlinarević rekao je da će tema ovoga skupa biti podijeljena na dvije oblasti, te da učestvuju i predstavnici udružnja banaka i garantnog fonda Srpske, kao i predstavnici realnog sektora turizma.

„Prvi dio odnosi se na pristup finansijama, jer smo, u kontaktu sa Udruženjem hotelijera i ugostitelja, spoznali da oni imaju probleme u pristupu kreditima u vremenu kada je taj sektor bio najugroženiji, gdje su od strane banaka označeni kao rizični. Tako da, ono što im je ranije bilo dostupno, a to su finansijska sredstva u pogledu kredita, postalo je nedostupno, odnosno, suočili su se sa onim što mi nazivamo kreditnim restrikcijama. Stoga smo danas pozvali finansijere, sa jedne strane Udruženje banaka, odnosno njihovog predstavnika, a sa druge strane Garantni fond i predstavnike Investiciono – razvojne banke Srpske.  Drugi dio jeste turistička ponuda, da razmislimo i vidimo da li smo konkurentni na međunarodnom tržištu i kako privući platežno sposobnog međunarodnog turistu, odnosno, da li smo se integrisali u svjetske lance turističke vrijednosti. Turističke navike su se promijenile, turisti teže za doživljajima i mi to moramo uključiti u ponudu. Tek nakon što privučemo ove turiste, ukupni efekti turizma na rast privrede bili bi takvi da napokon sa pravom možemo da kažemo da se razvijamo“, naveo je Mlinarević.

Učesnici okruglog stola su razgovarali i o načinima na koje se može prebroditi kriza u poslovanju, osim krize izazvane pandemijom virusa korona, koje mehanizme i kreditne linije tada aktivirati, a koje će preduzetnicima dati „finansijski pojas za spasavanje“.

Učesnici na okruglom stolu bili su:

– Predstavnici Ekonomskog fakulteta Pale doc. dr Predrag Mlinarević i doc. dr Nemanja Šarenac (moderatori okruglog stola)

– Renomirani profesor iz regije iz uže naučne oblasti Turizma i hotelijerstva – prof. dr Neven Šerić (Ekonomski fakultet u Splitu)

– Predstavnik Ministarstva trgovine i turizma RS – Irena Kisić Plavšić

– Predstavnik Privredne komore RS / Udruženje trgovine, turizma i ugostiteljstva – Dragana Šobot

– Predstavnik Udruženje poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS (HOREKA) – Dalibor Šajić

– Predstavnikci USAID-a (Turizam) – Azra Džigal i Selma Laganin

– Predstavnici TORS-a – Marko Radić i Milijana Glamočić

– Predstavnik Ministarstva finansija RS – Lidija Kalinić

– Predstavnik IRB RS – Ivan Vidović

– Predstavnik Udruženja banaka BiH – Siniša Adžić (Nova banka)

– Predstavnik Garantnog fonda RS – Vojislav Blagojević

– Predstavnik Saveza opština i gradova RS – Ljubiša Ćosić (Gradonačelnik Istočnog Sarajeva)