Фестивал “Акордеон арт плус” у онлајн формату од 31. маја до 3. јуна

Овогодишњи фестивал “Акордеон арт плус 2021” биће одржан од 31. маја до 3. јуна, пријављен је 181 такмичар, а жири чини 41 еминентни стручњак из области хармонике, клавира и камерне музике из Русије, Украјине, Њемачке, Аустрије, Словеније, Србије и БиХ, истакли су организатори на конференцији за новинаре.

Ове године, као и претходних десет, организатори фестивала су Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву и Асоцијација за његовање академске музике “Нови звук”.

Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву проф. мр Маја Жужа захвалила је и партнерима фестивала, а то су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Пале, те спознорима.

Проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт на Универзитету у Источном Сарајеву проф. мр Сандра Ивановић истакла је да висок ниво програмских садржаја фестивала “Акордеон арт” као и велики број пријављених такмичара потврда су да је ова културна манифестације једна од најзначајнијих у Републици Српској, али и региону и Европи.

Она је напоменула да је и ове године стручни жири састављен од еминентних стручњака из цијелог свијета.

“Имамо пријављене такмичаре и госте из 17 земаља свијета и то – Русије, Кине, Црне Горе, Литваније, Украјине, Хрватске, Летоније, Португала, Пољске, Норвешке, Аустрије, Јапана, Словачке, Словеније, Сјеверне Македоније, Србије и БиХ. Веома смо задовољни што `Акордеон арт` остаје у врху најзначајнијих културних збивања на нашим просторима и надамо се да ћемо сљедеће године у нешто бољим околностима успјети да одржимо фестивал уживо“, истакла је проректор Ивановић, напомињући да су задовољни нивоом овогодишњег фетивала који ће се одржати онлајн.

Учесници ће се такмичити у дисциплинама – хармоника соло, варијете, оркестар хармоника, камерни састави, клавир соло, клавирски дуо, клавирски практикум у укупно 36 категорија, од најмлађих такмичарских категорија до студената мастер студија.

Продекан за умјетнички и научноистраживачки рад проф. мр Душан Ерак истакао је да ће током фестивала бити одржана онлајн четири концерта, у термину од 20.00 часова, које ће заинтересовани моћи да прате на “Јутјуб“ каналу Музичке академије.

У понедјељак, 31. маја, је концерт Владимира Благојевића, хармоника, који ће изводити дјела српских композитора. У уторак, 1. јуна, је концерт гудачког ансамбла “Метаморфозис” из Србије, затим у сриједу, 2. јуна, је предвиђен клавирски концерт у извођењу угледног украјинског пијанисте Јурија Кота. У четвртак, 3. јуна, предвиђен је концерт лауреата “Акордеон арт плус 2021”.

Представник катедре за хармонику проф. мр Дражан Косорић је истакао да када је ријеч о интернационалном такмичењу за хармонику, које се сваке године одржава у оквиру фестивала, такмичари су подијељени у различите категорије.

“У 17 такмичарских категорија учествује хармоника. Од тога је 11 солистичких, девет је у оквиру академске музике и двије у оквиру варијете музике. Имамо три категорије за оркестре хармоника и три камерне музике, у којима може да учествује хармоника, али и други инструменти, дакле нема ограничења”, истакао је Косорић.

Он је додао да имају 19 чланова међународног жирија у домену хармонике, који долазе из Русије, Њемачке, Словеније, Србије и БиХ.

“У солистичким категоријама имамо пријављених 108 такмичара солиста, што је у данашње вријеме, импозантна цифра”, истакао је Косорић.

Руководилац катедре за клавир проф. мр Бартоломеј Станковић је додао да ће треће по реду међународно такмичење пијаниста, које се одржава у оквиру интернационалног фестивала “Акордеон арт плус”, бити организовано у 18 категорија.

“Осам категорија припада солистима који су пријављени од преткатегорије до најстарије, осме категодије. Клавирски дуо и клавирски практикум је распоређен у по четири категорије”, истакао је Станковић.

Јавност ће моћи да прати све категорије такмичења на сајту фестивала у реалном времену путем јутјуб канала Музичке академије УИС.

Детаљније информације о овогодишњем фестивалу доступне су на званичној интернет страници.