Festival „Akordeon art plus“ u onlajn formatu od 31. maja do 3. juna

Ovogodišnji festival “Akordeon art plus 2021” biće održan od 31. maja do 3. juna, prijavljen je 181 takmičar, a žiri čini 41 eminentni stručnjak iz oblasti harmonike, klavira i kamerne muzike iz Rusije, Ukrajine, Njemačke, Austrije, Slovenije, Srbije i BiH, istakli su organizatori na konferenciji za novinare.

Ove godine, kao i prethodnih deset, organizatori festivala su Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacija za njegovanje akademske muzike “Novi zvuk”.

Dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. mr Maja Žuža zahvalila je i partnerima festivala, a to su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Pale, te spoznorima.

Prorektor za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu prof. mr Sandra Ivanović istakla je da visok nivo programskih sadržaja festivala “Akordeon art” kao i veliki broj prijavljenih takmičara potvrda su da je ova kulturna manifestacije jedna od najznačajnijih u Republici Srpskoj, ali i regionu i Evropi.

Ona je napomenula da je i ove godine stručni žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka iz cijelog svijeta.

“Imamo prijavljene takmičare i goste iz 17 zemalja svijeta i to – Rusije, Kine, Crne Gore, Litvanije, Ukrajine, Hrvatske, Letonije, Portugala, Poljske, Norveške, Austrije, Japana, Slovačke, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Srbije i BiH. Veoma smo zadovoljni što `Akordeon art` ostaje u vrhu najznačajnijih kulturnih zbivanja na našim prostorima i nadamo se da ćemo sljedeće godine u nešto boljim okolnostima uspjeti da održimo festival uživo“, istakla je prorektor Ivanović, napominjući da su zadovoljni nivoom ovogodišnjeg fetivala koji će se održati onlajn.

Učesnici će se takmičiti u disciplinama – harmonika solo, varijete, orkestar harmonika, kamerni sastavi, klavir solo, klavirski duo, klavirski praktikum u ukupno 36 kategorija, od najmlađih takmičarskih kategorija do studenata master studija.

Prodekan za umjetnički i naučnoistraživački rad prof. mr Dušan Erak istakao je da će tokom festivala biti održana onlajn četiri koncerta, u terminu od 20.00 časova, koje će zainteresovani moći da prate na “Jutjub“ kanalu Muzičke akademije.

U ponedjeljak, 31. maja, je koncert Vladimira Blagojevića, harmonika, koji će izvoditi djela srpskih kompozitora. U utorak, 1. juna, je koncert gudačkog ansambla “Metamorfozis” iz Srbije, zatim u srijedu, 2. juna, je predviđen klavirski koncert u izvođenju uglednog ukrajinskog pijaniste Jurija Kota. U četvrtak, 3. juna, predviđen je koncert laureata “Akordeon art plus 2021”.

Predstavnik katedre za harmoniku prof. mr Dražan Kosorić je istakao da kada je riječ o internacionalnom takmičenju za harmoniku, koje se svake godine održava u okviru festivala, takmičari su podijeljeni u različite kategorije.

“U 17 takmičarskih kategorija učestvuje harmonika. Od toga je 11 solističkih, devet je u okviru akademske muzike i dvije u okviru varijete muzike. Imamo tri kategorije za orkestre harmonika i tri kamerne muzike, u kojima može da učestvuje harmonika, ali i drugi instrumenti, dakle nema ograničenja”, istakao je Kosorić.

On je dodao da imaju 19 članova međunarodnog žirija u domenu harmonike, koji dolaze iz Rusije, Njemačke, Slovenije, Srbije i BiH.

“U solističkim kategorijama imamo prijavljenih 108 takmičara solista, što je u današnje vrijeme, impozantna cifra”, istakao je Kosorić.

Rukovodilac katedre za klavir prof. mr Bartolomej Stanković je dodao da će treće po redu međunarodno takmičenje pijanista, koje se održava u okviru internacionalnog festivala “Akordeon art plus”, biti organizovano u 18 kategorija.

“Osam kategorija pripada solistima koji su prijavljeni od pretkategorije do najstarije, osme kategodije. Klavirski duo i klavirski praktikum je raspoređen u po četiri kategorije”, istakao je Stanković.

Javnost će moći da prati sve kategorije takmičenja na sajtu festivala u realnom vremenu putem jutjub kanala Muzičke akademije UIS.

Detaljnije informacije o ovogodišnjem festivalu dostupne su na zvaničnoj internet stranici.