Министар Рајчевић: Наредне године биће изграђена зграда Факултета физичког васпитања и спорта на Палама

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске мр Срђан Рајчевић у понедјељак, 1. марта, заједно са представницима Универзитета у Источном Сарајеву, званичницима општине Пале, града Источно Сарајево посјетио је дворану “Пеки” у којој ће бити смјештен Факултет физичког васпитања и спорта.

Том приликом министар Рајчевић је рекао  да се нада да ће наредне године бити изграђена зграда Факултета физичког васпитања и спорта на Палама, што ће допринијети локалној заједници, Универзитету у Источном Сарајеву, те цијелој регији.

Подсјетио је да су прошле године, приликом посјете Ректорату Универзитета, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ г. Милорад Додик, предсједник Владе Републике Српске г. Радован Вишковић и он упознати о инфраструктурним потребама Универзитета.

„Ријеч је о три пројекта, изградњи зграде Ректората и Музичке академије, односно њиховог трајног рјешавања смјештаја. Други пројекат се односи на студентски дом у Лукавици, који тренутно тече, а трећи на трајно рјешавање смјештаја Факултета физичког васпитања и спорта“, навео је Рајчевић.

Током данашњег састанка декан Факултета физичког васпитања и спорта проф. др Борислав Цицовић упознао је учеснике састанка о цијелом пројекту изградње зграде Факултета.

„Декан је предвидио доста садржаја у оквиру Факултета – од полуолимпијског базена, који неће бити само за потребе овог факултета, већ свих грађана Пала, до теретане и многих других инфраструктурних садржаја“, рекао је министар Рајчевић.

Декан Факултета проф. др  Борислав Цицовић појаснио је да ће дио факултета бити у дворани “Пеки”, али да пројекат предвиђа и доградњу додатног простора.

„Базирали смо се на спортску рекреацију и спортске садржаје, као економски дио. Овај пројекат је самоодржив“, сматра Цицовић.

Према ријечима декана Цицовића, зграда Факултета имаће око 2.000 метара квадратних, један дио биће у дворани „Пеки“, а у дограђеном дијелу ће бити базен, садржаји дијагностичког центра корективне гимнастике, мање сале, теретана.

Градоначелник Љубиша Ћосић рекао је да  ће у овој и идућој години бити заокружен инвестициони циклус који ће унаприједити инфаструктуру Универзитета у Источном Сарајеву и побољшати смјештајне капацитете за студенте.

„У овој и идућој години, у сарадњи са Владом Републике Српске, заокружићемо инвестициони циклус који се односи на изградњу овог објекта са базеном и свим пратећим садржајима, зграде Ректората и Музичке академије у Источном Новом Сарајеву, као и рекоснстукцију студентског дома у тој општини“, истакао је Ћосић.

Градоначелник Ћосић сматра да ће се тиме трајно ријешити смјештај свих факултета чије је сједиште на подручју Источног Сарајева и омогућити најбољи услови студирања за све студенте Универзитета у Источном Сарајеву.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је општина уступила земљиште, простор за смјештај Факултета физичког васпитања и спорта, помогла у изради пројектне документације и ослободила овај факултет плаћања ренте и накнаде за спољно уређење.