Ministar Rajčević: Naredne godine biće izgrađena zgrada Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta na Palama

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske mr Srđan Rajčević u ponedjelјak, 1. marta, zajedno sa predstavnicima Univerziteta u Istočnom Sarajevu, zvaničnicima opštine Pale, grada Istočno Sarajevo posjetio je dvoranu “Peki” u kojoj će biti smješten Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta.

Tom prilikom ministar Rajčević je rekao  da se nada da će naredne godine biti izgrađena zgrada Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta na Palama, što će doprinijeti lokalnoj zajednici, Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, te cijeloj regiji.

Podsjetio je da su prošle godine, prilikom posjete Rektoratu Univerziteta, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH g. Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske g. Radovan Višković i on upoznati o infrastrukturnim potrebama Univerziteta.

„Riječ je o tri projekta, izgradnji zgrade Rektorata i Muzičke akademije, odnosno njihovog trajnog rješavanja smještaja. Drugi projekat se odnosi na studentski dom u Lukavici, koji trenutno teče, a treći na trajno rješavanje smještaja Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta“, naveo je Rajčević.

Tokom današnjeg sastanka dekan Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta prof. dr Borislav Cicović upoznao je učesnike sastanka o cijelom projektu izgradnje zgrade Fakulteta.

„Dekan je predvidio dosta sadržaja u okviru Fakulteta – od poluolimpijskog bazena, koji neće biti samo za potrebe ovog fakulteta, već svih građana Pala, do teretane i mnogih drugih infrastrukturnih sadržaja“, rekao je ministar Rajčević.

Dekan Fakulteta prof. dr  Borislav Cicović pojasnio je da će dio fakulteta biti u dvorani Peki, ali da projekat predviđa i dogradnju dodatnog prostora.

„Bazirali smo se na sportsku rekreaciju i sportske sadržaje, kao ekonomski dio. Ovaj projekat je samoodrživ“, smatra Cicović.

Prema riječima dekana Cicovića, zgrada Fakulteta imaće oko 2.000 metara kvadratnih, jedan dio biće u dvorani „Peki“, a u dograđenom dijelu će biti bazen, sadržaji dijagnostičkog centra korektivne gimnastike, manje sale, teretana.

Gradonačelnik Ljubiša Ćosić rekao je da  će u ovoj i idućoj godini biti zaokružen investicioni ciklus koji će unaprijediti infastrukturu Univerziteta u Istočnom Sarajevu i pobolјšati smještajne kapacitete za studente.

„U ovoj i idućoj godini, u saradnji sa Vladom Republike Srpske, zaokružićemo investicioni ciklus koji se odnosi na izgradnju ovog objekta sa bazenom i svim pratećim sadržajima, zgrade Rektorata i Muzičke akademije u Istočnom Novom Sarajevu, kao i rekosnstukciju studentskog doma u toj opštini“, istakao je Ćosić.

Ćosić smatra da će se time trajno riješiti smještaj svih fakulteta čije je sjedište na području Istočnog Sarajeva i omogućiti najbolјi uslovi studiranja za sve studente Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je opština ustupila zemlјište, prostor za smještaj Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta, pomogla u izradi projektne dokumentacije i oslobodila ovaj fakultet plaćanja rente i naknade za spolјno uređenje.