На Електротехничком факултету промовисани “Еразмус плус” пројекти

Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву промовисао је данас међународне “Еразмус плус” пројекте, од којих ће три бити реализована на овом факултету.

Проректор за науку, истраживање и развој на Универзитету проф. др Јелена Крунић нагласила је да положај Универзитета у Источном Сарајеву у многоме зависи од његове међународне репутације и да је због тога један од стратешких циљева интернационализација.

“Један од начина повезивања са другим универзитетима јесте и учешће у `Еразмус плус` програмима ЕУ, која финансира пројекте из области усавршавања образовања културе и спорта све са циљем унапређења европског образовног простора”, рекла је проректорица Крунић.

Ови програми имају за циљ унапређење свих нивоа образовања, повезивање неформалног са формалним образовањем, повезивањем образовања са тржиштем рада и мобилност наставника и сарадника. Од ове године креће нови циклус “Еразмус плус” програма који ће трајати до 2027. године, а његов буџет биће око 26 милијарди евра.

Проректорица Крунић је додала да је аплицирало 1.005 пројеката за 11 региона од чега су одобрена 164, док је за регион западног Балкана пријављено је 105 пројектних приједлога од чега је одобрено 18, укључујући и два пројекта из других регија.

“У седам од 18 одобрених на западном Балкану учествује БиХ, а од тога на четири учествује Универзитет у Источном Сарајеву, на што смо поносни. Један од тих пројеката је `Smartl`, а ријеч је о пројекту јачања и развијања платформе за електронско учење и развој паметних учионица, са циљем повећања броја студената”, рекла је Крунићева.

Осим Универзитета у Источном Сарајеву, учествује и Свеучилиште у Мостару, а добре праксе ће се преузети од Универзитета у Љубљани, Политехничког универзитета из Мадрида, Универзитета у Малти и из Центра за иновације и студије из Италије. Координатор пројекта је Универзитет у Приштини са сједиштем у Косовској Митровици.

“Ријеч је о пројекту који ће трајати три године и који ће довести до значајног унапређења електронског учења и институционалних капацитета Универзитета у Источном Сарајеву”, истакла је проректорица Крунић.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Божидар Поповић је рекао да Универзитет учествује у четири пројекта, а Елетротехнички факултет у три.

“Наш Електротехнички факултет представља озбиљну научно-истраживачку институцију и то потврђује и добијање ових пројеката. Имамо добру истраживачку базу коју чине наши професори, виши асистенти и асистенти, као и студенти које укључујемо у ове пројекте, а и у оне који су реализовани са привредом”, напоменуо је декан Поповић.

Из средстава европских фондова набавиће се модерна лабораторијска опрема велике вриједности и да ће те лабораторије користити студенти на свим студијским циклусима.

Координатор пројекта “Sakces” и редовни професор на Електротехничком факултету Слободан Лубура рекао је да је циљ овог пројекта повезивање Универзитета са компанијама и пословним окружењем у земљи.

“Циљ је повећати пословно-техничку сарадњу са свим учесницима у пословном окружењу како би повећали запосленост свршених студената, модификовати наставне планове и програме према потребама тржишта у кооперацији са Агенцијом за запошљавање, привредним коморама”, рекао је професор Лубура.

Продекан за наставу на Електротехничком факултету и координатор за “Еразмус плус” пројекат доц. др Срђан Лале рекао је да у овом пројекту као партнери учествује и Универзитет “Џемал Биједић” из Мостару, Универзитет у Атини, Технички универзитет у Бечу, као и Технички универзитет у Риги у Летонији, те универзитети из региона.

“Основни циљ пројекта је изградња новог механизма у образовању који се нажалост у БиХ и региону слабо користи, а популаран је у Европи и свијету, а то је изградња троугла знања. Тај трогугао знања обухвата едукацију, истраживање и иновацију”, рекао је продекан Лале.

Он је навео да се до сада радило на традиционалном образовању, а да је сада циљ укључење што веће сарадње са привредом и истраживачким центрима.

Извор: Срна/Редакција Универзитета