Na Elektrotehničkom fakultetu promovisani “Erazmus plus” projekti

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu promovisao je danas međunarodne „Erazmus plus“ projekte, od kojih će tri biti realizovana na ovom fakultetu.

Prorektor za nauku, istraživanje i razvoj na Univerzitetu prof. dr Jelena Krunić naglasila je da položaj Univerziteta u Istočnom Sarajevu u mnogome zavisi od njegove međunarodne reputacije i da je zbog toga jedan od strateških cilјeva internacionalizacija.

„Jedan od načina povezivanja sa drugim univerzitetima jeste i učešće u `Erazmus plus` programima EU, koja finansira projekte iz oblasti usavršavanja obrazovanja kulture i sporta sve sa cilјem unapređenja evropskog obrazovnog prostora“, rekla je prorektorica Krunić.

Ovi programi imaju za cilј unapređenje svih nivoa obrazovanja, povezivanje neformalnog sa formalnim obrazovanjem, povezivanjem obrazovanja sa tržištem rada i mobilnost nastavnika i saradnika. Od ove godine kreće novi ciklus „Erazmus plus“ programa koji će trajati do 2027. godine, a njegov budžet biće oko 26 milijardi evra.

Prorektorica Krunić je dodala da je apliciralo 1.005 projekata za 11 regiona od čega su odobrena 164, dok je za region zapadnog Balkana prijavlјeno je 105 projektnih prijedloga od čega je odobreno 18, uklјučujući i dva projekta iz drugih regija.

„U sedam od 18 odobrenih na zapadnom Balkanu učestvuje BiH, a od toga na četiri učestvuje Univerzitet u Istočnom Sarajevu, na što smo ponosni. Jedan od tih projekata je `Smartl`, a riječ je o projektu jačanja i razvijanja platforme za elektronsko učenje i razvoj pametnih učionica, sa cilјem povećanja broja studenata“, rekla je Krunićeva.

Osim Univerziteta u Istočnom Sarajevu, učestvuje i Sveučilište u Mostaru, a dobre prakse će se preuzeti od Univerziteta u Ljublјani, Politehničkog univerziteta iz Madrida, Univerziteta u Malti i iz Centra za inovacije i studije iz Italije. Koordinator projekta je Univerzitet u Prištini sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici.

„Riječ je o projektu koji će trajati tri godine i koji će dovesti do značajnog unapređenja elektronskog učenja i institucionalnih kapaciteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu“, istakla je prorektorica Krunić.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Božidar Popović je rekao da Univerzitet učestvuje u četiri projekta, a Eletrotehnički fakultet u tri.

„Naš Elektrotehnički fakultet predstavlјa ozbilјnu naučno-istraživačku instituciju i to potvrđuje i dobijanje ovih projekata. Imamo dobru istraživačku bazu koju čine naši profesori, viši asistenti i asistenti, kao i studenti koje uklјučujemo u ove projekte, a i u one koji su realizovani sa privredom“, napomenuo je dekan Popović.

Iz sredstava evropskih fondova nabaviće se moderna laboratorijska oprema velike vrijednosti i da će te laboratorije koristiti studenti na svim studijskim ciklusima.

Koordinator projekta „Sakces“ i redovni profesor na Elektrotehničkom fakultetu Slobodan Lubura rekao je da je cilј ovog projekta povezivanje Univerziteta sa kompanijama i poslovnim okruženjem u zemlјi.

„Cilј je povećati poslovno-tehničku saradnju sa svim učesnicima u poslovnom okruženju kako bi povećali zaposlenost svršenih studenata, modifikovati nastavne planove i programe prema potrebama tržišta u kooperaciji sa Agencijom za zapošlјavanje, privrednim komorama“, rekao je profesor Lubura.

Prodekan za nastavu na Elektrotehničkom fakultetu i koordinator za „Erazmus plus“ projekat doc. dr Srđan Lale rekao je da u ovom projektu kao partneri učestvuje i Univerzitet „Džemal Bijedić“ iz Mostaru, Univerzitet u Atini, Tehnički univerzitet u Beču, kao i Tehnički univerzitet u Rigi u Letoniji, te univerziteti iz regiona.

„Osnovni cilј projekta je izgradnja novog mehanizma u obrazovanju koji se nažalost u BiH i regionu slabo koristi, a popularan je u Evropi i svijetu, a to je izgradnja trougla znanja. Taj trogugao znanja obuhvata edukaciju, istraživanje i inovaciju“, rekao je prodekan Lale.

On je naveo da se do sada radilo na tradicionalnom obrazovanju, a da je sada cilј uklјučenje što veće saradnje sa privredom i istraživačkim centrima.

 Izvor: Srna/Redakcija Univerziteta