Потписан споразум са Републичким педагошким заводом

Ректор Универзитета у Источном Сарајеаву проф. др Милан Кулић и директор Републичког педагошког завода Републике Српске др Предраг Дамјановић данас су потписали споразум о сарадњи којим је предвиђена реализација заједничких циљева кроз низ активности. 

Овим споразумом је предвиђено подстицање научне и стручне сарадње између експерата из одговарајућих области, едукација студената и извођење практичне наставе у Републичком педагошком заводу, организовање смотри и такмичења ученика и васпино-образовних радника, као и истраживачки и аналитички рад у функцији унапређивања васпитно-образовне праксе.

На данашњем састанку ректор Кулић је нагласио важност имплементације овог споразума, јер су Универзитет и Педагошки завод веома повезане институције које не могу једна без друге. Републички педагошки завод има важну улогу при формирању уписне политике на Уиверзитету у Источном Сарајеву .

“Према анкети из 2019. године о ставовима средњошколаца о универзитетима у Републици Српској добили смо веома интересантне податке који нам служе у планирању будућих активности у вези са уписом студената”, рекао је ректор Кулић.

Средњошколци су се изјашњавали о свом интересовању за студијске програме на Универзитету у Источном Сарајеву, прије свега за студијске програме на Медицинском, Правном, Економском и Филозофском факултету.

“Добили смо важне податке и ставове средњошколаца о државним и приватним универзитетима, а оно што нас јако радује јесте податак да 70 одсто њих жели да упише један од два јавна универзитета у Републици Српској”, нагласио је ректор Кулић.

Он је рекао да је забрињавајуће и поражавајуће то што већина средњошколаца жели да своје образовање настави у Србији, између 45 и 50 одсто, а 34 одсто у Републици Српској, на једном од два јавна универзитета.

Током данашњег састанка ректор Кулић је истакао да се Универзитет ставља на располагање Заводу за све активности које су неопходне, а прије свега издавачку дјелатност, израду, односно модернизацију наставних планова и програма у основним и средњим школама у Републици Српској, као и активности у вези са учешћем у пројектима, како домаћим, тако и европским.

Директор Републичког педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић је рекао да Републички педагошки завод има велику улогу у реформи предшколског, основног и средњег образовања, те је подсјетио да је акционим планом, који је усвојила Влада Републике Српске 2019. године, предвиђено да се 2021. године ради нови наставни план за основне школе у Српској, за све предмете.

“Ту ће нам Универзитет у Источном Сарајеву и његови професори добро доћи, као врсни стручњаци, да раде у стручним тимовима и помогну око израде тих програма”, истакао је Дамјановић, додајући да је са ректором Универзитета у Источном Сарајеву разговарао и о организацији такмичења, поготово ученика средњих школа и то из математике, физике и информатике.

Према његовим ријечима, то су такмичења међународног типа на којима ученици из Републике Српске учествују, а Универзитет би ту могао дати велики допринос, јер се ученици највише припремају у Сарајеву, а то би могли да раде у Источном Сарајеву.

Такође, Дамјановић је рекао да овај споразум обухвата широку лепезу послова и задатака двије установе, те изразио задовољство због потписивања споразума, који је наставак дугогодишње сарадње.

Универзитет у Источном Сарајеву до сада је потписао 87 општих споразума о сарадњи са универзитетима, те 140 споразума између факултета и институција, односно других правних лица, а један од тих споразума је и данашњи.