Старт / Вијести - Универзитет / „Плакета Универзитета“ за 17 најбољих студената Универзитета у Источном Сарајеву

„Плакета Универзитета“ за 17 најбољих студената Универзитета у Источном Сарајеву

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић данас је, на 28. годишњицу од доношења одлуке Народне скупштине Републике Српске о оснивању Универзитета у Источном Сарајеву, уручио признања „Плакета Универзитета“ за 17 најбољих студентата у академској 2019/2020. години.

„Универзитет у Источном Сарајеву почео је са радом у изузетно скромним условима, али за 28 година мукотрпног рада и великих улагања Владе Републике Српске ријешени су смјештајни проблеми скоро свих факултета. Напредовали смо сваким даном и постали препознатљива и врло уважена високошколска установа“, истакао је ректор Кулић, напомињући да је Универзитет на путу да у наредном периоду ријеши и простор за зграду Ректората, Музичке академије и Факултета физичког васпитања и спорта.

Напомињући да Универзитет у Источном Сарајеву има стратешки значај за Републику Српску јер је његовим оснивањем спријечено исељавање становништва из овог дијела Српске и демографско одумирање, ректор Кулић је истакао да се професори и студенти УИС-а изузетно квалитетно баве научноистраживачким, односно умјетничким радом, што је јако важно за високо образовање и међународну видљивост.

„До сада смо учествовали у 51 међународном пројекту, 187 пројеката које је финансирало Министарство за научнотехнолошки развој. Велики број оних који су дипломирали, магистрирали и докторирали на овом универзитету постали су изузетно способни и моћни људи у друштвеном, политичком и привредном животу Српске, али и земаља у окружењу“, истакао је ректор Кулић.

Уручивши плакете студентима са најбољим просјеком, ректор Кулић је поручио да управо они представљају свијетлу будућност Републике Српске.

„Ви сте нешто најбоље што овај Универзитет има. Ваше високе оцјене говоре све. Али, нека вам просјечна оцјена не буде једино мјерило знања, а посебно не једина мјера за све. Сваки дан радите на себи и тако ћете промијенити и нас и свијет око себе. Влада Републике Српске и ми на Универзитету ћемо учинити све да останете у Републици Српској“, поручио је ректор Кулић.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске мр Срђан Рајчевић честитао је студентима на оствареним резултатима, који су доказ њиховог мукотрпног рада, што би, како каже, требало да буде узор свим студентима у Српској.

Министар Рајчевић је истакао да Влада Српске ове године, током највеће кризе узроковане пандемијом вируса корона, улаже више од 120 милиона КМ у развој високог образовања, што се огледа у финансирању два јавна универзитета, установа студентског стандарда, али и инфраструктурним иневестицијама на оба јавна универзитета.

Рајчевић је рекао да Влада Српске овим инфраструктурним инвестицијама жели да поручи да чврсто стоји на опредјељењу и оним принципима реформе високог образовања који су прокламовани на почетку мандата.

„Два јавна универзитета ову логистичку подршку би требало да доживе као један подстицај њиховом даљем раду и напретку у развоју науке и знања у Републици Српској“, рекао је министар Рајчевић.

Филип Матић, најбољи студент Филозофског факултета који је завршио студије са просјеком оцјена 9.94, истакао је да је за њега велика част да се нашао међу успјешним људима, професорима, али првенствено међу колегама који су остварили завидан успјех у образовању својим радом и трудом.

„`Плакета Универзитета` је велико признање и круна за све оно што смо радили претходне четири године, за сав наш труд“, истакао је Матић, напомињући да наставља са даљим усавршавањем и школовањем.

Најбољи студенти Универзитета у Источном Сарајеву у академској 2019/2020. години:

Алекса   Мирковић – 10.00 (Музичка академија)           

Филип Матић – 9.94 (Филозофски факултет)    

Дејан Пљуцо – 9.86 (Економски факултет Пале)            

Ана Бонић – 9.84 (Саобраћајни факултет)         

Бојана Бојић – 9.78 (Педагошки факултет)       

Цвијета Лазић – 9.77 (Тахнолошки факултет)

Ангелина Вукосав – 9.75 (Академија ликовних умјетности)    

Оливера Драшковић – 9.73 (Медицински факултет)   

Филип Џебо – 9.61 (Електротехнички факултет)           

Маријана Никић – 9.57 (Правни факултет)

Слободан Ђокић – 9.35 (Пољопривредни факултет)   

Александра Ијачић – 9.20 (Факултет за производњу и менаџмент)    

Спасоје Благојевић – 9.04 (Факултет пословне економије)

Александар Татић – 9.02 (Православни богословски факултет „Свети Василије Острошки“)       

Амина Рибић – 9.00 (Економски факултет Брчко)         

Горица Гузина – 8.76 (Машински факултет)      

Дејан Елез – 8.22 (Факултет физичког васпитања и спорта)