„Plaketa Univerziteta“ za 17 najboljih studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić danas je, na 28. godišnjicu od donošenja odluke Narodne skupštine Republike Srpske o osnivanju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, uručio priznanja „Plaketa Univerziteta“ za 17 najboljih studentata u akademskoj 2019/2020. godini.

„Univerzitet u Istočnom Sarajevu počeo je sa radom u izuzetno skromnim uslovima, ali za 28 godina mukotrpnog rada i velikih ulaganja Vlade Republike Srpske riješeni su smještajni problemi skoro svih fakulteta. Napredovali smo svakim danom i postali prepoznatljiva i vrlo uvažena visokoškolska ustanova“, istakao je rektor Kulić, napominjući da je Univerzitet na putu da u narednom periodu riješi i prostor za zgradu Rektorata, Muzičke akademije i Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta.

Napominjući da Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima strateški značaj za Republiku Srpsku jer je njegovim osnivanjem spriječeno iseljavanje stanovništva iz ovog dijela Srpske i demografsko odumiranje, rektor Kulić je istakao da se profesori i studenti UIS-a izuzetno kvalitetno bave naučnoistraživačkim, odnosno umjetničkim radom, što je jako važno za visoko obrazovanje i međunarodnu vidljivost.

„Do sada smo učestvovali u 51 međunarodnom projektu, 187 projekata koje je finansiralo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj. Veliki broj onih koji su diplomirali, magistrirali i doktorirali na ovom univerzitetu postali su izuzetno sposobni i moćni ljudi u društvenom, političkom i privrednom životu Srpske, ali i zemalja u okruženju“, istakao je rektor Kulić.

Uručivši plakete studentima sa najboljim prosjekom, rektor Kulić je poručio da upravo oni predstavljaju svijetlu budućnost Republike Srpske.

„Vi ste nešto najbolje što ovaj Univerzitet ima. Vaše visoke ocjene govore sve. Ali, neka vam prosječna ocjena ne bude jedino mjerilo znanja, a posebno ne jedina mjera za sve. Svaki dan radite na sebi i tako ćete promijeniti i nas i svijet oko sebe. Vlada Republike Srpske i mi na Univerzitetu ćemo učiniti sve da ostanete u Republici Srpskoj“, poručio je rektor Kulić.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske mr Srđan Rajčević čestitao je studentima na ostvarenim rezultatima, koji su dokaz njihovog mukotrpnog rada, što bi, kako kaže, trebalo da bude uzor svim studentima u Srpskoj.

Ministar Rajčević je istakao da Vlada Srpske ove godine, tokom najveće krize uzrokovane pandemijom virusa korona, ulaže više od 120 miliona KM u razvoj visokog obrazovanja, što se ogleda u finansiranju dva javna univerziteta, ustanova studentskog standarda, ali i infrastrukturnim inevesticijama na oba javna univerziteta.

Rajčević je rekao da Vlada Srpske ovim infrastrukturnim investicijama želi da poruči da čvrsto stoji na opredjeljenju i onim principima reforme visokog obrazovanja koji su proklamovani na početku mandata.

„Dva javna univerziteta ovu logističku podršku bi trebalo da dožive kao jedan podsticaj njihovom daljem radu i napretku u razvoju nauke i znanja u Republici Srpskoj“, rekao je ministar Rajčević.
Filip Matić, najbolji student Filozofskog fakulteta koji je završio studije sa prosjekom ocjena 9.94, istakao je da je za njega velika čast da se našao među uspješnim ljudima, profesorima, ali prvenstveno među kolegama koji su ostvarili zavidan uspjeh u obrazovanju svojim radom i trudom.

„`Plaketa Univerziteta` je veliko priznanje i kruna za sve ono što smo radili prethodne četiri godine, za sav naš trud“, istakao je Matić, napominjući da nastavlja sa daljim usavršavanjem i školovanjem.

Najbolji studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu u akademskoj 2019/2020. godini:

Aleksa Mirković – 10.00 (Muzička akademija)

Filip Matić – 9.94 (Filozofski fakultet)

Dejan Pljuco – 9.86 (Ekonomski fakultet Pale)

Ana Bonić – 9.84 (Saobraćajni fakultet)

Bojana Bojić – 9.78 (Pedagoški fakultet)

Cvijeta Lazić – 9.77 (Tahnološki fakultet)

Angelina Vukosav – 9.75 (Akademija likovnih umjetnosti)

Olivera Drašković – 9.73 (Medicinski fakultet)

Filip Džebo – 9.61 (Elektrotehnički fakultet)

Marijana Nikić – 9.57 (Pravni fakultet)

Slobodan Đokić – 9.35 (Poljoprivredni fakultet)

Aleksandra Ijačić – 9.20 (Fakultet za proizvodnju i menadžment)

Spasoje Blagojević – 9.04 (Fakultet poslovne ekonomije)

Aleksandar Tatić – 9.02 (Pravoslavni bogoslovski fakultet „Sveti Vasilije Ostroški“)

Amina Ribić – 9.00 (Ekonomski fakultet Brčko)Gorica Guzina – 8.76 (Mašinski fakultet)

Dejan Elez – 8.22 (Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta)