Студенти Медицинског факултета на Интернационалном конгресу остварили најбољи резултат

Студенти Медицинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву на Интернационалном конгресу „SaMed 2020“ остварили су најбољи резултат у области офталмологије са темом ”Ocular Complications Of Diabetes Mellitus”.

Ментор је била доц. др Нада Аврам, а у писању рада и презентацији су учествовали студенти Слађана Карановић, Никола Чулум, Марија Тодоровић, Немања Бечић, Милица Ђокановић, Дијана Тришић и Милош Стајић. Осим награде за најбољи рад у области офталмологије, студенти су добили и похвалу комисије.

Тема студената Медицинског факултета у Фочи била је базирана на оштећењима ретине као што је крварење. Податке су добили на основу скрининга, а то је уједно био и једини скрининг из те области у Републици Српској, што је један од кључних разлога због којих се комисија одлучила да похвали студенте.

Закључак истраживања је да је дијабетична ретинопатија најчешћа очна компликација пацијената са шећерном болешћу и да се раном детекцијом (преко скрининга) и адекватном терапијом може зауставити напредовање болести и компликација.

Пети интернационални конгрес студената медицине у Сарајеву почео је у четвртак, 20. фебруара, а  учествовало је 350 учесника из 34 државе. У току три дана трајања студенти су представили своје најзначајније научноистраживачке радове,  имали прилику да слушају предавања од еминентних свјетских стручњака из области медицинских наука, те присуствовали бројним радионицама.

Промоција бављења научно-истраживачким радом међу будућим љекарима , те изградња колективног научног духа представља темељни циљ овог конгреса.

У овогодишњој реализацији конгреса Удружењу студената Медицинског факултета у Сарајева су се прикључили Удружење студената медицине у Босни и Херцеговине (БоХеМСА), те ИнциСион БиХ.

Захваљујући ентузијазму и истрајности младих активиста, фебруар у Сарајеву је већ низ година резервисан за једно од највећих окупљања студената биомедицинских наука и младих љекара у југоисточној Европи.

Извор: ВЕБ редакција/Студентске новости