Старт / Вијести - Медицински факултет / Представници Медицинског факултета УИС-а потписали три споразума о сарадњи

Представници Медицинског факултета УИС-а потписали три споразума о сарадњи

Представници Медицинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву потписали су три споразума о сарадњи са представницима Медицинског и Стоматолошког факултета Универзитета у Београду, као и са представницима Клиничког центра Србије.

Споразуми су потписани у Београду 3. фебруара, а декан Медицинцког факултета у Фочи проф. др Дејан Бокоњић рекао је да ови споразуми отварају врата унапређењу дугогодишње добре сарадње ових институција.

„Чека нас нова етапа развоја односа, а нови споразуми о сарадњи са братским факултетима из Београда прецизираће њен облик у наредним годинама“, рекао је декан Бокоњић, напомињући да очекује да медицински факултети у Бањалуци и Фочи ускоро постану пуноправни чланови Асоцијације медицинских факултета Србије.

Декан Бокоњић је истакао да је на састанку у Београду разговарано о развоју наставе, заједничким научноистраживачким пројектима и специјалистичкој настави.

„То ће се наставити у неком наредном периоду уз мало другачије договоре с обзиром да ћемо покушати да заједнички са нашим колегама из Србије организујемо двосеместралну специјалистичку наставу, а остатак програма, едукације и остало ће бити у Фочи“, рекао је декан Бокоњић.

Декан Медицинског факултета у Београду проф. др Небојша Лалић рекао је да је Медицински факултет у Фочи стасао је у самосталну установу која има своје капацитете.

„Може се говорити о сарадњи која је врло важна, поготово данас, јер се обично пројекти и будући развојни планови креирају тако што постоји више регионалних партнера, тако да се лакше добија и спољна подршка“, рекао је декан Лалић.

Према ријечима декана Стоматолошког факултета у Београду проф. др Алексе Марковића, споразум са Стоматолошким факултетом у Београду даће додатни замах дугогодишњој доброј сарадњи.

„Договорили смо се да наставимо сарадњу у оквиру наставе, размјену наставника, размјену студената, да покренемо специјалистичке студије заједно са Стоматолошким и Медицинским факултетом у Фочи и, такође, да заједно учествујемо у научноистраживачким пројектима“, рекао је декан Марковић.

Медицинском факултету у Фочи драгоцјено је и искуство београдских колега у вези са извођењем наставе на енглеском језику јер планирају да ускоро и сами уведу овај облик наставе.

Извор: РТРС/редакција Универзитета