Predstavnici Medicinskog fakulteta UIS-a potpisali tri sporazuma o saradnji

Predstavnici Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu potpisali su tri sporazuma o saradnji sa predstavnicima Medicinskog i Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i sa predstavnicima Kliničkog centra Srbije.

Sporazumi su potpisani u Beogradu 3. februara, a dekan Medicinckog fakulteta u Foči prof. dr Dejan Bokonjić rekao je da ovi sporazumi otvaraju vrata unapređenju dugogodišnje dobre saradnje ovih institucija.

„Čeka nas nova etapa razvoja odnosa, a novi sporazumi o saradnji sa bratskim fakultetima iz Beograda preciziraće njen oblik u narednim godinama“, rekao je dekan Bokonjić, napominjući da očekuje da medicinski fakulteti u Banjaluci i Foči uskoro postanu punopravni članovi Asocijacije medicinskih fakulteta Srbije.

Dekan Bokonjić je istakao da je na sastanku u Beogradu razgovarano o razvoju nastave, zajedničkim naučnoistraživačkim projektima i specijalističkoj nastavi.

„To će se nastaviti u nekom narednom periodu uz malo drugačije dogovore s obzirom da ćemo pokušati da zajednički sa našim kolegama iz Srbije organizujemo dvosemestralnu specijalističku nastavu, a ostatak programa, edukacije i ostalo će biti u Foči“, rekao je dekan Bokonjić.

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. dr Nebojša Lalić rekao je da je Medicinski fakultet u Foči stasao je u samostalnu ustanovu koja ima svoje kapacitete.

„Može se govoriti o saradnji koja je vrlo važna, pogotovo danas, jer se obično projekti i budući razvojni planovi kreiraju tako što postoji više regionalnih partnera, tako da se lakše dobija i spolјna podrška“, rekao je dekan Lalić.

Prema riječima dekana Stomatološkog fakulteta u Beogradu prof. dr Alekse Markovića, sporazum sa Stomatološkim fakultetom u Beogradu daće dodatni zamah dugogodišnjoj dobroj saradnji.

„Dogovorili smo se da nastavimo saradnju u okviru nastave, razmjenu nastavnika, razmjenu studenata, da pokrenemo specijalističke studije zajedno sa Stomatološkim i Medicinskim fakultetom u Foči i, takođe, da zajedno učestvujemo u naučnoistraživačkim projektima“, rekao je dekan Marković.

Medicinskom fakultetu u Foči dragocjeno je i iskustvo beogradskih kolega u vezi sa izvođenjem nastave na engleskom jeziku jer planiraju da uskoro i sami uvedu ovaj oblik nastave.