Свечано отворени „Дани Војина Комадине“ на Музичкој академији

На Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву свечано је отворена дводневна манифестација „Дани Војина Комадине“ у оквиру које ће бити одржан први научни скуп “Савремено и традиционално у музичком стваралаштву”.

У име ректора Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милана Кулића, присутне је поздравила проректор за науку, истраживање и развој доц. др Јелена Крунић истичући да Универзитет снажно подржава одржавање научних скупова, те његовање науке, културе и умјетности. Проректор Крунић је нагласила да је академик Војин Комадина оставио неизбрисив траг на музичкој сцени, али и на развој Универзитета у Источном Сарајеву уопште.

Током одржавања манифестације низ стручњака одржаће предавања из области музикологије, музичке педагогије, музичке теорије и извођаштва.

Декан Музичке академије проф. мр Дражан Косорић рекао је да је за скуп пријављено 26 радова, те да су задовољни одзивом, изражавајући задовољство што ова манифестација постаје један од важнијих догађаја које организује Музичка академија.

“Учесници су са наше Музичке академије, затим колеге из региона, али имамо и пријављених радова из Украјине и Русије. Трудимо се да манифестација постане традиционална, а већи дио скупа посвећен је проучавању стваралаштва композитора Војина Комадине”, истакао је декан Косорић.

Проф. мр Зоран Комадина, син академика Војина Комадине, рекао је да ће на научном скупу говорити о музичком насљеђу, па и барокној музици коју је његов отац користио као своју традицију, мада тај правац умјетности није са овог поднебља, правећи композиције са барокним, фолклорним или елементима духовне музике.

“Ријеч је, између осталог, о ономе што је јасно видљиво као традиција и препознатљиво издалека – фолклору, фолклорним цитатима и њиховом кориштењу”, појаснио је професор Комадина.

У оквиру манифестације вечерас ће бити одржан концерт на којем ће бити промовисан компакт диск “Тражим помиловање”, вокални опус за глас и клавир Војина Комадине, а на концерту ће наступити сопран Клаудија Кркотић и пијаниста Соња Радојковић.

Сутра у 12.00 часова биће промовисана књига “Аналитички приказ музичког дјела кроз призму и интеракцију различитих музичких динамика”, аутора проф. мр Валентине Дутине и мр Иване Церовић.

Професорица Дутина је истакла да је ово аналитичка студија, а књигу су припремале око три године.

“Књига је, примарно, намијењена студентима музичких академија, али и ученицима средњих школа, наставном кадру и љубитељима класичне музике”, истакла је професорица Дутина.

Војин Комадина рођен је 1933. године у Карловцима у Краљевини Југославији, а рано дјетињство провео је у Бару, Котору, Бихаћу и Сремској Каменици, гдје је његов отац службовао као официр. Од 1941. године породица се настањује у Београду који им постаје трајнија дестинација.

Средњу музичку школу “Станковић” завршио је у Београду, а први наступ као композитор имао је у Тузли 1954. године.

Музичку академију Универзитета у Београду уписао је 1955. године, а 1957. године прелази у Сарајево на Музичку академију, гдје је дипломирао 1960. године.

Комадина је за стваралачки рад вишеструко награђиван – још као студент добио је неколико награда, а награђивана су његова дјела различитих жанрова – од музике за дјецу до музичко-сценских дјела.

Војин Комадина био је дугогодишњи професор на Музичкој академији у Сарајеву и члан Академије наука и умјетности Републике Српске од њеног оснивања.