Svečano otvoreni „Dani Vojina Komadine“ na Muzičkoj akademiji

Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu svečano je otvorena dvodnevna manifestacija „Dani Vojina Komadine“ u okviru koje će biti održan Prvi naučni skup “Savremeno i tradicionalno u muzičkom stvaralaštvu”.

U ime rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milana Kulića prisutne je pozdravila prorektor za nauku, istraživanje i razvoj doc. dr Jelena Krunić ističući da Univerzitet snažno podržava održavanje naučnih skupova, te njegovanje nauke, kulture i umjetnosti. Prorektor Krunić je naglasila da je akademik Vojin Komadina ostavio neizbrisiv trag na muzičkoj sceni, ali i na razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu uopšte.

Niz stručnjaka održaće predavanja iz oblasti muzikologije, muzičke pedagogije, muzičke teorije i izvođaštva.

Dekan Muzičke akademije prof. mr Dražan Kosorić rekao je da je za skup prijavlјeno 26 radova, te da su zadovolјni odzivom, izražavajući zadovolјstvo što ova manifestacija postaje jedan od važnijih događaja koje organizuje Muzička akademija.

“Učesnici su sa naše Muzičke akademije, zatim kolege iz regiona, ali imamo i prijavlјenih radova iz Ukrajine i Rusije. Trudimo se da manifestacija postane tradicionalna, a veći dio skupa posvećen je proučavanju stvaralaštva kompozitora Vojina Komadine“, istakao je dekan Kosorić.

Prof. mr Zoran Komadina, sin akademika Vojina Komadine, rekao je da će na naučnom skupu govoriti o muzičkom naslјeđu, pa i baroknoj muzici koju je njegov otac koristio kao svoju tradiciju, mada taj pravac umjetnosti nije sa ovog podneblјa, praveći kompozicije sa baroknim, folklornim ili elementima duhovne muzike.

“Riječ je, između ostalog, o onome što je jasno vidlјivo kao tradicija i prepoznatlјivo izdaleka – folkloru, folklornim citatima i njihovom korištenju”, pojasnio je profesor Komadina.

U okviru manifestacije večeras će biti održan koncert na kojem će biti promovisan kompakt disk “Tražim pomilovanje”, vokalni opus za glas i klavir Vojina Komadine, a na koncertu će nastupiti sopran Klaudija Krkotić i pijanista Sonja Radojković.

Sutra u 12.00 časova biće promovisana knjiga “Analitički prikaz muzičkog djela kroz prizmu i interakciju različitih muzičkih dinamika”, autora prof. mr Valentine Dutine i mr Ivane Cerović.

Profesorica Dutina je istakla da je ovo analitička studija, a knjigu su pripremale oko tri godine.

“Knjiga je, primarno, namijenjena studentima muzičkih akademija, ali i učenicima srednjih škola, nastavnom kadru i lјubitelјima klasične muzike”, istakla je profesorica Dutina.

Vojin Komadina rođen je 1933. godine u Karlovcima u Kralјevini Jugoslaviji, a rano djetinjstvo proveo je u Baru, Kotoru, Bihaću i Sremskoj Kamenici, gdje je njegov otac službovao kao oficir. Od 1941. godine porodica se nastanjuje u Beogradu koji im postaje trajnija destinacija.

Srednju muzičku školu “Stanković” završio je u Beogradu, a prvi nastup kao kompozitor imao je u Tuzli 1954. godine.

Muzičku akademiju Univerziteta u Beogradu upisao je 1955. godine, a 1957. godine prelazi u Sarajevo na Muzičku akademiju, gdje je diplomirao 1960. godine.

Komadina je za stvaralački rad višestruko nagrađivan – još kao student dobio je nekoliko nagrada, a nagrađivana su njegova djela različitih žanrova – od muzike za djecu do muzičko-scenskih djela.

Vojin Komadina bio je dugogodišnji profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske od njenog osnivanja.