Отворен Фестивал науке у Бањој Луци

Девети фестивал науке, у организацији Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, отворен је данас у 10:00 часова у Каменој кући на тврђави Кастел.

Фестивал науке траје два дана и одржава се на четири локације: у Каменој кући на тврђави Кастел и у бањалучком Дому омладине, гдје су предвиђене изложбе, експонати и научни екперименти, у тржном центру Делта планет и на Природно-математичком факултету (Младена Стојановића 2) гдје посјетиоце очекују два планетаријума, у којима се пројектују слике звјезданог неба и свемира.

Новинарима  се овом приликом обратио помоћник министра за научнотехнолошки развој Синиша Марчић и нагласио да су издвајања за науку у Републици Српској повећана у овој години, али су и даље испод европског просјека.

„У земљама окружења издвајања за те намјене су, такође, испод европског просјека и, ако желимо направити веће искораке, мора се нешто урадити и на том пољу“, нагласио је Марчић.

Он је навео да је у цијелој Европи тренд популаризације науке како би се што више младих опредијелило за техничке факултете који су кључни за развој привреде.

„На фестивалу имамо представнике различитих факултета, института и средњих школа и надамо се да ће виђени експонати оставити трага на младима и да ће их то опредијелити да се у будућности баве науком“ рекао је Марчић.

Декан Педагошког факултета из Бијељине проф. др Далибор Стевић, који присуствује отварању Фестивала науке у име ректора Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милана Кулића, навео је да на манифестацији учествује пет факултета овог универзитета, што говори о стратешком опређељењу Универзитета да допринесе сталном повећању броја научно-истраживачких радова.

Посјетиоци овогодишњег Фестивала науке имају прилику да погледају занимљиве огледе које су им препремили представници Универзитета у Источном Сарајеву.

 

Гостовање представника факултета Универзитета у Источном Сарајеву у емисији АРГУМЕНТ, ЕЛТА ТВ поводом Деветог фестивала науке у Бањој Луци. 

Универзитет у Источном Сарајеву на Деветом фестивалу науке у Бањој Луци, емисија Дневник 2, РТРС