Otvoren Festival nauke u Banjoj Luci

Deveti Festival nauke u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske otvoren je danas u 10:00 časova u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel.

Festival nauke traje dva dana i održava se na četiri lokacije: u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel i u banjalučkom Domu omladine, gdje su predviđene izložbe, eksponati i naučni ekperimenti, u tržnom centru Delta planet i na Prirodno-matematičkom fakultetu (Mladena Stojanovića 2) gdje posjetioce očekuju dva planetarijuma, u kojima se projektuju slike zvjezdanog neba i svemira.

Novinarima  se ovom prilikom obratio pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj Siniša Marčić i naglasio da su izdvajanja za nauku u Republici Srpskoj povećana u ovoj godini, ali su i dalјe ispod evropskog prosjeka.

„U zemlјama okruženja izdvajanja za te namjene su, takođe, ispod evropskog prosjeka i, ako želimo napraviti veće iskorake, mora se nešto uraditi i na tom polјu“, naglasio je Marčić.

On je naveo da je u cijeloj Evropi trend popularizacije nauke kako bi se što više mladih opredijelilo za tehničke fakultete koji su klјučni za razvoj privrede.

„Na festivalu imamo predstavnike različitih fakulteta, instituta i srednjih škola i nadamo se da će viđeni eksponati ostaviti traga na mladima i da će ih to opredijeliti da se u budućnosti bave naukom“, rekao je Marčić.

Dekan Pedagoškog fakulteta iz Bijelјine Dalibor Stević, koji prisustvuje otvaranju Festivala nauke u ime rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milana Kulića, naveo je da na manifestaciji učestvuje pet fakulteta ovog univerziteta, što govori o strateškom opređelјenju Univerziteta da doprinese stalnom povećanju broja naučno-istraživačkih radova.

Posjetioci ovogodišnjeg Festivala nauke imaju priliku da pogledaju zanimlјive oglede koje su im prepremili predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu.