Студенти Музичке академије остварили значајне резултате на 69. свјетском „Трофеју хармонике“ у Португалији

На 69. свјетском “Трофеју хармонике”, најпрестижњем такмичењу за академску хармонику, одржаном у граду Лоуле у Португалији, студенти Музичке академије су остварили запажене резултате.

На такмичењу, одржаном у период од 3. до 10 новембра 2019. године, студенти хармонике из класе ванредног професора ма Данијеле Ракић, Михајло Живојиновић, студент мастер студија је освојио 2. мјесто (категорија  Мастерс, у конкуренцији 22 такмичара), док је Алекса Мирковић, студент 4. године заузео 6. мјесто.

Осим у соло категорији, наши студенти су учествовали и у категоријама  Композицијa и „World music“.

Алекса Мирковић је са композицијом „Носталгија и тријумф“ освојио 1. мјесто у категорији Композицијa,  а дуо Бобана Тешић, виолина и Алекса Мирковић, хармоника – 8. мјесто у категорији „World music“.

На 69. свјетском трофеју, своје представнике је имало 28 земаља.

Жири различитих категорија је радио у саставу најеминентнијих професора свијета, а Босну и Херцеговину је представљала професорка Ракић, која је и члан  Свјетске асоцијације акордеониста (Француска).

Жири је радио у саставу од 15 чланова за сваку категорију, изузев за категорију композиције, гдје су се вредновале оцјене цјелокупног жирија (око 30 чланова) и публике.