Studenti Muzičke akademije ostvarili značajne rezulteta na 69. svjetskom „Trofeju harmonike“ u Portugaliji

Na 69. svjetskom “Trofeju harmonike”, najprestižnjem takmičenju za akademsku harmoniku, održanom u gradu Loule, u Portugaliji, studenti Muzičke akademije su ostvarili zapažene rezultate.

Na takmičenju, održanom u period od 3. do 10 novembra 2019. godine, studenti harmonike iz klase vanrednog profesora ma Danijele Rakić, Mihajlo Živojinović, student master studija je  osvojio 2. mjesto (kategorija  Masters, u konkurenciji 22 takmičara), dok je Aleksa Mirković, student 4. godine zauzeo 6. mjesto.

Osim u solo kategoriji, naši studenti su učestvovali i u kategorijama  Kompozicija i „World music“.

Aleksa Mirković je sa kompozicijom „Nostalgija i trijumf“ osvojio 1. mjesto u kategoriji Kompozicija,  a duo Bobana Tešić, violina i Aleksa Mirković, harmonika – 8. mjesto u kategoriji „World music“.

Na 69. svjetskom trofeju, svoje predstavnike je imalo 28 zemalјa.

Žiri različitih kategorija je radio u sastavu najeminentnijih profesora svijeta, a Bosnu i Hercegovinu je predstavlјala profesorka Rakić, koja je i član  Svjetske asocijacije akordeonista (Francuska).

Žiri je radio u sastavu od 15 članova za svaku kategoriju, izuzev za kategoriju kompozicije, gdje su se vrednovale ocjene cjelokupnog žirija (oko 30 članova) i publike.