На Медицинском факултету организована Школа клиничких вјештина

На Медицинском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, у организиацији Студентског парламента Студентског дома у Фочи, од 22.08. до 25.08. одржана је Школа клиничких вјештина у којој је учестовало 50 студената из Републике Српске и Србије.

Члан Организационог одбора Арсен Павловић истакао је да је школа настала са идејом да се унаприједе практична знања из области клиничких вјештина.

„Медицински факултет и Универзитетска болница омогућили су нам средства и потребне лутке, без којих наше радионице не би биле на врхунском нивоу. Ово су вјежбе из основних клиничких вјештина, које сваки љекар који изађе са Медицинског факултета треба да посједује, а на неки начин се занемарују кроз наставу, тако да нам је намјера да те вјештине на овај начин студентима приближимо“, рекао је Павловић.

Проректор Универзитета у Источном Сарајеву и професор Медицинског факултета у Фочи проф. др Дејан Бокоњић похвалио је иницијативу Студентског парламента, захваљујући којој ће, као је нагласио, учесници проћи основне вјештине које су изузетно важне у пракси.

Немања Илић, замјеник предсједника Студентског парламента Студентског дома у Фочи каже да је у Школи учествовало 50 студената, од којих је 35 са факултета из Фоче, а 15 су гости из Новог Сада и Косовске Митровице.

„Надамо се да ће ова школа постати традиција и да ће из године у годину бити бројнија“, рекао је Илић.

Учесници су током радионица успјешно савладали низ вјештина, као што су лумбална пункција, неонатална интубација, основе хирургије, ардиопулмонална реанимација, те брзa траума прегледа.