Na Medicinskom fakultetu organizovana Škola kliničkih vještina

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u organiziaciji Studentskog parlamenta Studentskog doma u Foči, od 22.08. do 25.08. održana je Škola kliničkih vještina u kojoj je učestovalo 50 studenata iz Republike Srpske i Srbije.

Član Organizacionog odbora Arsen Pavlović istakao je da je škola nastala sa idejom da se unaprijede praktična znanja iz oblasti kliničkih vještina.

„Medicinski fakultet i Univerzitetska bolnica omogućili su nam sredstva i potrebne lutke, bez kojih naše radionice ne bi bile na vrhunskom nivou. Ovo su vježbe iz osnovnih kliničkih vještina, koje svaki lјekar koji izađe sa Medicinskog fakulteta treba da posjeduje, a na neki način se zanemaruju kroz nastavu, tako da nam je namjera da te vještine na ovaj način studentima približimo“, rekao je Pavlović.

Prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu i profesor Medicinskog fakulteta u Foči prof. dr Dejan Bokonjić pohvalio je inicijativu Studentskog parlamenta, zahvalјujući kojoj će, kao je naglasio, učesnici proći osnovne vještine koje su izuzetno važne u praksi.

Nemanja Ilić, zamjenik predsjednika Studentskog parlamenta Studentskog doma u Foči kaže da je u Školi učestvovalo 50 studenata, od kojih je 35 sa fakulteta iz Foče, a 15 su gosti iz Novog Sada i Kosovske Mitrovice.

„Nadamo se da će ova škola postati tradicija i da će iz godine u godinu biti brojnija“, rekao je Ilić.

Učesnici su tokom radionica uspješno savladali niz vještina, kao što su lumbalna punkcija neonatalna intubacija, osnove hirurgije, ardiopulmonalna reanimacija, te brzi trauma pregleda.