Обиљежен Дан Технолошког факултета УИС-а

На Технолошком факултету Зворник Универзитета у Источном Сарајеву данас је, поводом 25 година од оснивања, обиљежен Дан Факултета и свечано промовисан 21 дипломирани инжењер, 6 мастера (хемијског и прехрамбеног инжењерства) и 2 професора биологије.

Студентима који су завршили мастер студије дипломе је уручио ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић, а диломираним студентима декан проф. др Миладин Глигорић.

Ректор Пашалић рекао је да је Технолошки факултет треба да обезбјеђује стручни кадар способан да прати свјетска достигнућа у образовању, науци и технологији, истичући да је кадар овог факултета баш такав, те да га посебно радују похвале за тај кадар изван граница Републике Српске.

Декан Глигорић је истакао да је у протеклом времену Технолошки факултет постигао значајне резултате у свом развоју, те се захвалио свима који су финансијски или на други начин помогли у развоју Факултета, као и свим наставницима, сарадницима и стручним службама који су били ангажовани у овом периоду.

Према његовим ријечима, од оснивања до данас на овај факултет је уписано 2.227 студената на сва три циклуса студија, од чега је дипломирало 383 студента првог циклуса, завршило мастер студије 27, магистрирало 46 и докторирало 29 кандидата. Тренутно на Технолошком факултету студира 482 студента, 28 наставника и сарадника је у сталном радном односу и 20 радника у административним службама.

Декан Глигорић је са задовољством констатовао да се ниједан студент који је завршио студије на овом факултету не налази на бироу, јер су сви нашли запослење на одговорним мјестима у привреди или јавним организацијама.

Свечаности је присуствовао и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић којем је, поводом јубилеја Технолошког факултета, додијељена Плакета за допринос у научном раду и пруженој помоћи овој високошколској установи.

Истичући да је Плакета за њега додатна обавеза, предсједник Чубриловић је захвалио људима Факултета који су одлучивали да добије ово високо признање, те нагласио да је увијек, када је требало да се стане уз овај факултет, са задовољством то радио и поручио да ће то и убудуће чинити.

Он је рекао да се Технолошки факултет у Зворнику доказао и показао у привреди и да без генерације студената који су дипломирали на овој високошколској установи нека од предузећа и привредних субјеката данас не би могла да функционишу.

Свечаној промоцији су присуствовали народни посланик Споменка Стевановић, бројни професори и студенти, чланови породица промовисаних студената, те представници привредног и јавног живота Града Зворник.