Obilјežen Dan Tehnološkog fakulteta UIS-a

Na Tehnološkom fakultetu Zvornik Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je, povodom 25 godina od osnivanja, obilјežen Dan Fakulteta i svečano promovisan 21 diplomirani inženjer, 6 mastera (hemijskog i prehrambenog inženjerstva) i 2 profesora biologije.

Studentima koji su završili master studije diplome je uručio rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić,a dilomiranim studentima dekan prof. dr Miladin Gligorić.

Rektor Pašalić rekao je da je Tehnološki fakultet treba da obezbjeđuje stručni kadar sposoban da prati svjetska dostignuća u obrazovanju, nauci i tehnologiji, ističući da je kadar ovog fakulteta baš takav, te da ga posebno raduju pohvale za taj kadar izvan granica Republike Srpske.

Dekan Gligorić je istakao da je u proteklom vremenu Tehnološki fakultet postigao značajne rezultate u svom razvoju, te se zahvalio svima  koji su u proteklom periodu finansijski ili na drugi način pomogli u razvoju Fakulteta, kao i svim nastavnicima, saradnicima i stručnim službama koji su bili angažovani u ovom periodu.

Prema njegovim riječima, od osnivanja do danas na ovaj fakultet je upisano 2.227 studenata na sva tri ciklusa studija, od čega je diplomiralo 383 studenta prvog ciklusa, završilo master studije 27, magistriralo 46 i doktoriralo 29 kandidata. Trenutno na fakultetu studira 482 studenta, 28 nastavnika i saradnika je u stalnom radnom odnosu i 20 radnika u administrativnim službama.

Dekan Gligorić je sa zadovolјstvom konstatovao da se nijedan student koji je završio studije na ovom fakultetu ne nalazi na birou, jer su svi našli zaposlenje na odgovornim mjestima u privredi ili javnim organizacijama.

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedelјko Čubrilović kojem je povodom jubileja Tehnološkog fakulteta dodijelјena Plaketa za doprinos u naučnom radu i pruženoj pomoći ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Ističući da je Plaketa za njega dodatna obaveza, predsjednik Čubrilović je zahvalio lјudima Fakulteta koji su odlučivali da dobije ovo visoko priznanje, te naglasio da je uvijek, kada je trebalo da se stane uz ovaj fakultet, sa zadovolјstvom to radio i poručio da će to i ubuduće činiti.

On je rekao da se Tehnološki fakultet u Zvorniku dokazao i pokazao u privredi i da bez generacije studenata koji su diplomirali na ovoj visokoškolskoj ustanovi neka od preduzeća i privrednih subjekata ne bi mogla danas da funkcionišu.

Svečanoj promociji su prisustvovali narodni poslanik Spomenka Stevanović, brojni profesori i studenti, članovi porodica promovisanih studenata, te predstavnici privrednog i javnog života Grada Zvornik.