На Филозофском факултету УИС-а одржан округли сто о реализацији пројекта „Trans2Work“

У просторијама Филозофског факултета Пале Универзитета у Источном Сарајеву је 25. септембра одржан округли сто на тему реализације пројекта „Trans2Work“ Центра за подршку лицима са инвалидитетом  у сарадњи са Катедром за педагогију.

Циљ округлог стола био је да се особама и студентима са инвалидитетом, као и свим заинтересованим, представе студенти који су се вратили са двомјесечне радне праксе  у оквиру пројекта „Trans2Work“ (Транзиција студената са инвалидитетом од високог образовања до запошљавања  у Србији, БиХ и Црној Гори) који финансира ЕУ.

Доц. др Ранка Перућица истакла је да је у оквиру овог пројекта реализовано више активности од којих је посебан акценат стављен на размјену студената, која је укључивала обављање двомјесечне радне праксе у партнерским земљама Србији и Црној Гори.

Такође, нагласила је да веб портал пројекта „Trans2Work“  нуди могућност  регистрације за студенте са инвалидитеом и послодавце који приликом регистрације треба да попуне одређене упитнике како би се олакшао процес комуникације између њих.

Студенти који су имали прилику користити овај програм, Горан Ристић из Добоја и Милица Ијачић из Требиња, изнијели су позитивна искуства која су стекли приликом обављања радних активности и похвалили професоре и менторе који су учествовали у програму јер су показали да студенти са инвалидитетом нису запостављени.

Центар за подршку лицима са инвалидитетом на Филозофском факултету УИС -а настао је са циљем да особама са инвалидитеом олакша процес учења, стицање знања и употребу асистивне технологије  којом је центар опремљен, а са којом су се студенти са инвалидитетом и сви други заинтересовани могли упознати.

На округлом столу су, такође, присуствовали представници  Удружења за  помоћ дјеци и омладини са посебним потребама „Сунце“ из Пала.