Састанак предсједника Српске и ректора јавних универзитета: Посао за 81 асистента

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Бањој Луци са ректорима два јавна универзитета у Српској, ректором Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стевом Пашалићем и ректором Универзитета у Бањој Луци проф. др Радославом Гајанином.

Предсједник Српске је рекао да је на данашњем састанку догововрено да 81 асистент буде запослен на два јавна универзитета – 54 на Универзитет у Бањој Луци и 27 асистената на Универзитет у Источном Сарајеву.

Предсједник Додик је рекао да ће бити запослени најбољи студенти који се пријаве на конкурс, истичући да је за ове намјене предвиђено 300.000 КМ, а укупно 2,2 милиона КМ у сљедећој години за плате асистената.

„Кренули смо у реализацију политике запошљавања најбољих студената, како би добили прилику да наставе да се баве научним и образовним радом“, нагласио је предсједник Српске, позивајући и овдашње студенте који студирају на престижним универзитетима у иностранству да се, сходно свом интересовању, пријаве на конкурсе, нагласивши да ће њихове способности и оцјене бити уважене.

Он је истакао да ректори оба јавна универзитета добро раде свој посао, те да је на данашњем састанку разговарано и о другим питањима у области виског образовања.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић захвалио се предсједнику Српске, Влади, као и Народној скупштини, истичући да су представници универзитета веома захвални за помоћ која им је пружена за процедуру запошљавања нових асистената.

„Универзитет је стабилан финансијски и организационо, док се кадровска структура поправља и управо смо прије неколико мјесеци расписали конкурс за пријем 27 најбољих студената, тј. студената генерације. То је у завршној фази и мислим да ће до почетка академске године бити примљени, имати закључене уговоре о раду и да ће, поред аистената, бити примљени и наставници“, поручио је ректор Пашалић на конференцији за новинаре одржаној након састанка са предсједником Републике Српске.

Ректор Пашалић је напоменуо да је у плану да се и идуће године прими значајан број најбољих, нагласивши да је то најбољи начин за развој Универзитета, као и да се млади и образовани људи задрже у Републици Српској.

„Драго ми је да поправљамо кадровску процедуру. Желимо да задржимо најбоље, за које је велика борба у свијету. Планирали смо да наредне године примимо око 40 најбољих и видјећемо какве су потребе. Ово је најбољи начин да их задржимо у земљи коју они треба да носе и развијају“, истакао је ректор Пашалић.

Ректор Универзитета у Бањој Луци  проф. др Радослав Гајанин рекао је да су конкурсне процедуре за пријем нових асистената у току и поздравио одлуку о ангажовању најбољих студената за даљи рад на универзитетима.

„И сљедеће године ћемо настојати да на универзитет улазе најбољи. Умјесто гостујућих наставника, наставу треба да преузимају домаћи кадрови. На тај начин ће се и систем растеретити“, рекао је ректор Гајанин.