Sastanak predsjednika Srpske i rektora javnih univerziteta: Posao za 81 asistenta

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjoj Luci sa rektorima dva javna univerziteta u Srpskoj, rektorom Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevom Pašalićem i rektorom Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslavom Gajaninom.

Predsjednik Srpske je rekao da je na današnjem sastanku dogovovreno da 81 asistent bude zaposlen na dva javna univerziteta – 54 na Univerzitet u Banjoj Luci i 27 asistenata na Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Predsjednik Dodik je rekao da će biti zaposleni najbolјi studenti koji se prijave na konkurs, ističući da je za ove namjene predviđeno 300.000 KM, a ukupno 2,2 miliona KM u slјedećoj godini za plate asistenata.

„Krenuli smo u realizaciju politike zapošlјavanja najbolјih studenata, kako bi dobili priliku da nastave da se bave naučnim i obrazovnim radom“, naglasio je predsjednik Srpske, pozivajući i ovdašnje studente koji studiraju na prestižnim univerzitetima u inostranstvu da se, shodno svom interesovanju, prijave na konkurse, naglasivši da će njihove sposobnosti i ocjene biti uvažene.

On je istakao da rektori oba javna univerziteta dobro rade svoj posao, te da je na današnjem sastanku razgovarano i o drugim pitanjima u oblasti viskog obrazovanja.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić zahvalio se predsjedniku Srpske, Vladi, kao i Narodnoj skupštini, ističući da su predstavnici univerziteta veoma zahvalni za pomoć koja im je pružena za proceduru zapošlјavanja novih asistenata.

„Univerzitet je stabilan finansijski i organizaciono, dok se kadrovska struktura popravlјa i upravo smo prije nekoliko mjeseci raspisali konkurs za prijem 27 najbolјih studenata, tj. studenata generacije. To je u završnoj fazi i mislim da će do početka akademske godine biti primlјeni, imati zaklјučene ugovore o radu i da će se, pored aistenata, biti primlјeni i nastavnici“, poručio je rektor Pašalić na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske.

Rektor Pašalić je napomenuo da je u planu da se i iduće godine primi značajan broj najbolјih, naglasivši da je to najbolјi način za razvoj Univerziteta, kao i da se mladi i obrazovani lјudi zadrže u Republici Srpskoj.

„Drago mi je da popravlјamo kadrovsku proceduru. Želimo da zadržimo najbolјe, za koje je velika borba u svijetu. Planirali smo da naredne godine primimo oko 40 najbolјih i vidjećemo kakve su potrebe. Ovo je najbolјi način da ih zadržimo u zemlјi koju oni treba da nose i razvijaju“, istakao je rektor Pašalić.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci  prof. dr Radoslav Gajanin rekao je da su konkursne procedure za prijem novih asistenata u toku i pozdravio odluku o angažovanju najbolјih studenata za dalјi rad na univerzitetima.

„I slјedeće godine ćemo nastojati da na univerzitet ulaze najbolјi. Umjesto gostujućih nastavnika, nastavu treba da preuzimaju domaći kadrovi. Na taj način će se i sistem rasteretiti“, rekao je rektor Gajanin.