Састанак представника УИС-а са делегацијом Techno India Group из Индије

Проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета проф. др Дејан Бокоњић,  проректор за истраживање, науку и развој доц. др Синиша Берјан  и координатор за међународну сарадњу др Слободанка Круљ, одржали су састанак са делегацијом Techno India Group из Калкуте (Индија) коју је предводио др Satiam Roihodhuri, власник и ректор.

Састанку, који се одржао 10. јула у Административном центру Владе РС у Источном Сарајеву, присуствовао је и амбасадор БиХ у Индији др Сабит Субашић.

Techno India Group је огроман образовни систем, са око 500.000 студената (два универзитета, 20 колеџа, те десетине школа). Разлог посјете делегације из Индије је упознавање са могућностима сарадње и инвестирања у сфери образовања и, у том смислу, успостављање контакта са надлежним институцијама у БиХ и универзитетима ради разговора о конкретним инвестицијским пројектима.

Посебно интересантне области могуће сарадње између Универзитета у Источном Сарајеву и Techno India Group односе се на ИТ сектор, туризам и хотелијерство, биомедицину. Њихово искуство усклађености и сарадње са тржиштем рада било би од велике користи у реформи и прилагођавању наших студијских програма.

Такође, представници делегације из Индије су истакли да значајан број студената из Индије жели да студира изван граница своје земље, поготово у Европи. У том смислу, Techno India Group ће посредовати и помоћи у промоцији и мотивисању индијских студенте да долазе у БиХ на студијске програме који се изводе на енглеском језику. За наредну школску годину ће бити доступно и 20 пуних стипендија за студенте из БиХ који желе студирати у Индији.

Сарадња у оквиру ЕРАЗМУС+ програма, такође, је обострано примамљива, те је за предстојећи позив, у оквиру поменутог програма, предвиђена пријава која би у партерству укључивала и универзитете из Индије.