Министар Шеранић посјетио Ректорат Универзитета у Источном Сарајеву

У Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву данас је одржан састанак министра науке и технологије Републике Српске др Алена Шеранића и ректора Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стеве Пашалића, са сарадницима.

На састанку је разговарано о досадашњој сарадњи Универзитета и Министарства, као и о заједничким активностима планираним у будућем периоду.

Ректор Пашалић, заједно са сарадницима, упознао је министра Шеранића с тим да је Сенат Универзитета у априлу усвојио документ „Мапа пута за унaпређење и препознатљивост научно-истраживачког рада 2018–2020“, са акционим планом, који треба да допринесе подизању квалитета научно-истраживачког рада, као и видљивости и препознатљивости Универзитета у Источном Сарајеву.

Разговарано је о потреби интензивније сарадње Универзитета са привредом, нарочито о изналажењу начина да се још ефикасније користи богата научно-истраживачка опрема коју посједује Универзитет у Источном Сарајеву.

На састанку је било ријечи и о усаглашавању правилника о избору у наставничка и сарадничка звања, као и о правилницима о категоризацији научних часописа и научних конференција.

Једна од тема састанка било је и успјешно учешће Универзитета у Источном Сарајеву у међународним пројектима, нарочито оним едукационог и развојног карактера, те о потреби интензивнијег укључивања у научно-истраживачке пројекте.

Министар Шеранић истакао је да Министарство науке и технологије и Универзитет у Источном Сарајеву традиционално имају веома успјешну сарадњу, те изразио увјерење да ће сарадња бити још ефикаснија како између ове двије институције тако и у директној комуникацији са привредом.

Састанку у Ректорату присуствовали су помоћник министра за науку др Синиша Марчић, проректор за наставу доц. др Вера Ћевриз–Нишић,  проректор за науку, истраживање и развој доц. др Синиша Берјан и проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета проф. др Дејан Бокоњић.