Свечано промовисано 26 доктора наука Универзитета у Источном Сарајеву

На Универзитету у Источном Сарајеву данас је одржана свечана промоција 26 доктора наука који су докторску тезу одбранили током претходне године.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић уручио је дипломе докторантима, честитао им на успјеху, поручивши да промовишући своје докторе наука, Универзитет промовише и науку и успјехе које је остварио за 26 година постојања и рада.

„Ваш пут није био лак! Поносни смо што је Универзитет добио тридесетак нових доктора наука и надамо се да ћете своје знање наставити да преносите на млађе колеге. Моја порука свим докторантима, као и свим студентима који ће бити награђени као студенти генерације, је да остану у овој земљи јер су они нешто највредније, а ова земља ће учинити све да им даје могућност да своје знање примијене у одређеним институцијама“, истакао је ректор Пашалић.

Он је рекао да је Универзитет за 26 година свог рада постигао значајне резултате, да је дипломирало 18.140 студената, промовисано 412 доктора наука, 860 магистара и 720 мастера.

„Универзитет биљежи значајне резултате у наставном и научно-истраживачком процесу. Пред њим су изазови, прије свега, Универзитет као водећа високошколска установа у овом дијелу Републике Српске, гдје гравитира 39 општина и 50 одсто становништва, представља једну од најзначајнијих институција која образује високообразовaни кадар који је у свијету најтраженији и треба да подстакне развој сваке земље“, поручио је ректор Пашалић.

У име промовисаних доктора наука, гостима на свечаној промоцији се обратила др Жељка Пржуљ, која је докторску дисертацију из књижевноисторијских наука одбранила на Филозофском факултету у Палама. Захваливши се менторима и професорима, нагласила је да сви могу бити поносни на Универзитет у Источном Сарајеву који баштини традицију највећих српских просветитеља светих Ћирила и Методија.

„Велика је част добити признање доктора наука, али и обавеза јер наставни и научно-истраживачки процес, заправо, никада не престаје и изискује огромна одрицања, пожртвовање, али и одговорност према читавом друштву. Надамо се да ће бити настављена сарадња овог одњегованог кадра, Универзитета и саме Републике Српске“, поручила је промовисани докторант Жељка Пржуљ.

Проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета УИС-а проф. др Дејан Бокоњић истакао је да је у последњих пет година много урађено на УИС-у, да су усвојене неколике значајне стратегије којима се настоји интезивирати међународна сарадња и повећати ниво важности научних конференција.

„Успјели смо да на већини наших факултета успоставимо добар лабораторијско –истраживачки рад, првенствено мислим на Електортехнички, Машински, Медицински и Саобраћајни факултет, тако да сад имамо добар предуслов за рад. Током прошле године смо од Европске уније добили значајну повељу изврсности у раду – ‘Human Resources Excellence in Research’ која нас обавезује да сваке двије до три године пролазимо кроз процес реевалуације.  Што се тиче међународне сарадње, усвојили смо нову стратегију о интернационализацији са прецизним планом колико би процентуално требало да остваримо мобилности наставника и студената у наредном периоду“, рекао је проректор Бокоњић.

Декан Факултета пословне економије у Бијељини проф. др Миладин Јовичић изразио је задовољство што Универзитет у Источном Сарајеву има континуитет у производњи и промовисању сопствених кадрова, јер само на тај начин ова образовна институција може опстати.

Свечаној промоцији у сали Музичке академије приссуствовали су Његово преосвештенство митрополит дабробосански господин Хризостом, проректори Универзитета у Источном Сарајеву, декани факултета и академија, професори, запослени на Универзитету, као и чланови породица и пријатељи промовисаних доктораната.