Svečano promovisano 26 doktora nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu danas je održana svečana promocija 26 doktora nauka koji su doktorsku tezu odbranili tokom prethodne godine.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić uručio je diplome doktorantima, čestitao im na uspjehu, poručivši da promovišući svoje doktore nauka, Univerzitet promoviše i nauku i uspjehe koje je ostvario za 26 godina postojanja i rada.

„Vaš put nije bio lak! Ponosni smo što je Univerzitet dobio tridesetak novih doktora nauka i nadamo se da ćete svoje znanje nastaviti da prenosite na mlađe kolege. Moja poruka svim doktorantima, kao i svim studentima koji će biti nagrađeni kao studenti generacije, je da ostanu u ovoj zemlјi jer su oni nešto najvrednije, a ova zemlјa će učiniti sve da im daje mogućnost da svoje znanje primijene u određenim institucijama“, istakao je rektor Pašalić.

On je rekao da je Univerzitet za 26 godina svog rada postigao značajne rezultate, da je diplomiralo 18.140 studenata, promovisano 412 doktora nauka, 860 magistara i 720 mastera.

„Univerzitet bilјeži značajne rezultate u nastavnom i naučno-istraživačkom procesu. Pred njim su izazovi, prije svega, Univerzitet kao vodeća visokoškolska ustanova u ovom dijelu Republike Srpske, gdje gravitira 39 opština i 50 odsto stanovništva, predstavlјa jednu od najznačajnijih institucija koja obrazuje visokoobrazovani kadar koji je u svijetu najtraženiji i treba da podstakne razvoj svake zemlјe“, poručio je rektor Pašalić.

U ime promovisanih doktora nauka, gostima na svečanoj promociji se obratila dr Želјka Pržulј, koja je doktorsku disertaciju iz književnoistorijskih nauka odbranila na Filozofskom fakultetu u Palama. Zahvalivši se mentorima i profesorima, naglasila je da svi mogu biti ponosni na Univerzitet u Istočnom Sarajevu koji baštini tradiciju najvećih srpskih prosvetitelјa svetih Ćirila i Metodija.

„Velika je čast dobiti priznanje doktora nauka, ali i obaveza jer nastavni i naučno-istraživački proces, zapravo, nikada ne prestaje i iziskuje ogromna odricanja, požrtvovanje, ali i odgovornost prema čitavom društvu. Nadamo se da će biti nastavlјena saradnja ovog odnjegovanog kadra, Univerziteta i same Republike Srpske“, poručila je promovisani doktorant Želјka Pržulј.

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta UIS-a prof. dr Dejan Bokonjić istakao je da je u poslednjih pet godina mnogo urađeno na UIS-u, da su usvojene nekolike značajne strategije kojima se nastoji intezivirati međunarodna saradnja i povećati nivo važnosti naučnih konferencija.

„Uspjeli smo da na većini naših fakulteta uspostavimo dobar laboratorijsko –istraživački rad, prvenstveno mislim na Elektortehnički, Mašinski, Medicinski i Saobraćajni fakultet, tako da sad imamo dobar preduslov za rad. Tokom prošle godine smo od Evropske unije dobili značajnu povelјu izvrsnosti u radu – ‘Human Resources Excellence in Research’ koja nas obavezuje da svake dvije do tri godine prolazimo kroz proces reevaluacije.  Što se tiče međunarodne saradnje, usvojili smo novu strategiju o internacionalizaciji sa preciznim planom koliko bi procentualno trebalo da ostvarimo mobilnosti nastavnika i studenata u narednom periodu“, rekao je prorektor Bokonjić.

Dekan Fakulteta poslovne ekonomije u Bijelјini prof. dr Miladin Jovičić izrazio je zadovolјstvo što Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima kontinuitet u proizvodnji i promovisanju sopstvenih kadrova, jer samo na taj način ova obrazovna institucija može opstati.

Svečanoj promociji u sali Muzičke akademije prissustvovali su Nјegovo preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski gospodin Hrizostom, prorektori Univerziteta u Istočnom Sarajevu, dekani fakulteta i akademija, profesori, zaposleni na Univerzitetu, kao i članovi porodica i prijatelјi promovisanih doktoranata.