Старт / -Фото Галерије / На Филозофском факултету отворена изложба слика „60 година од потписивања Римског уговора“

На Филозофском факултету отворена изложба слика „60 година од потписивања Римског уговора“

Амбасадор Италије у БиХ Њ. Е. Никола Минаси отворио је 18. маја у Палама изложбу слика под називом „60 година од потписивања Римског уговора /1957/“, у оквиру обиљежавања Дана Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Амбасадор Минаси је рекао да ова изложба враћа на оно што је јако битно, а то је мир и суживот међу земљама које су чланице ЕУ.

„Изложба је направљена прошле године у Риму, а отворио је Жан-Клод Јункер. Сада је преведена и говори о рађању и трансформацији ЕУ, која се практично стално мијења, у зависности од реакције друштва земаља чланица“, изјавио је амбасадор Минаси.

Он је нагласио да изложба слика не посједује један дио, а то је будућност односа ЕУ и оваг дијела Европе.

„Тај дио морамо написати заједно са младим студентима БиХ“, истакао је амбасадор Минаси.

Амбасадор је захвалио представницима Универзитета у Источном Сарајеву и начелнику општине Пале, што су дозволили да изложба слика буде отворена на Филозофском факултету на Палама и на другим факултетима.

Према његовим ријечима, у понедјељак, 21. маја, у Културном центру Источно Ново Сарајево биће отворена изложба о теми стрипа „Алан Форд“.

„Позивам све заинтересоване да посјете нашу „Фејсбук“ страницу, јер се тамо налазе све информације о културним активностима које реализујемо“, рекао је амбасадор Минаси.

Римским уговорима потписаним 1957. године у Риму, основане су Европска економска заједница /ЕЕЗ/ и Европска заједница за атомску енергеју.

ЕЕЗ-ом је установљена царинска унија између шест држава потписница – Белгије, Францске, Италије, Луксембурга, Холандије и Њемачке, и постављени су темељни циљеви стварања заједничког тржишта које би осигурало слободно кретање људи, роба, услуга и капитала.

Отварању изложбе присуствовали су ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић, проректори Универзитета, декан Филозофског факултета доц. Др Драга Мастиловић, представници локалне власти, те бројни професори и студенти Филозофског факултета.

Извор:  ВЕБ редакција/СРНА

Извор фото: Palelive.com