Na Filozofskom fakultetu otvorena izložba slika „60 godina od potpisivanja Rimskog ugovora“

Ambasador Italije u BiH NJ. E. Nikola Minasi otvorio je 18. maja u Palama izložbu slika pod nazivom „60 godina od potpisivanja Rimskog ugovora /1957/“, u okviru obilježavanja Dana Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ambasador Minasi je rekao da ova izložba vraća na ono što je jako bitno, a to je mir i suživot među zemljama koje su članice EU.

„Izložba je napravljena prošle godine u Rimu, a otvorio je Žan-Klod Junker. Sada je prevedena i govori o rađanju i transformaciji EU, koja se praktično stalno mijenja, u zavisnosti od reakcije društva zemalja članica“, izjavio je ambasador Minasi.

On je naglasio da izložba slika ne posjeduje jedan dio, a to je budućnost odnosa EU i ovag dijela Evrope.

„Taj dio moramo napisati zajedno sa mladim studentima BiH“, istakao je ambasador Minasi.

Ambasador je zahvalio predstavnicima Univerziteta u Istočnom Sarajevu i načelniku opštine Pale, što su dozvolili da izložba slika bude otvorena na Filozofskom fakultetu na Palama i na drugim fakultetima.

Prema njegovim riječima, u ponedjeljak, 21. maja, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo biće otvorena izložba o temi stripa „Alan Ford“.

„Pozivam sve zainteresovane da posjete našu „Fejsbuk“ stranicu, jer se tamo nalaze sve informacije o kulturnim aktivnostima koje realizujemo“, rekao je ambasador Minasi.

Rimskim ugovorima potpisanim 1957. godine u Rimu, osnovane su Evropska ekonomska zajednica /EEZ/ i Evropska zajednica za atomsku energeju.

EEZ-om je ustanovljena carinska unija između šest država potpisnica – Belgije, Francske, Italije, Luksemburga, Holandije i NJemačke, i postavljeni su temeljni ciljevi stvaranja zajedničkog tržišta koje bi osiguralo slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala.

Otvaranju izložbe prisustvovali su rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić, prorektori Univerziteta, dekan Filozofskog fakulteta doc. Dr Draga Mastilović, predstavnici lokalne vlasti, te brojni profesori i studenti Filozofskog fakulteta.

Izvor: VEB redakcija/SRNA

Izvor foto: Palelive.com