На Православном богословском факултету отворена изложба “На пергаменту душе. Поезија и фреске Светислава Мандића”

У холу Православног богословског факултета “Свети Василије Острошки” у Фочи постављена је изложба „На пергаменту душе. Поезија и фреске Светислава Мандића“, аутора Вање Шмуље, коју је организовала Народна и универзитетска библиотека Републике Српске и Православни гогословски факултет.

Изложбу је, 15. маја, отворио професор Богословског факултета доц. др Саша Шољевић, а о поставци је говорила аутор мр Вања Шмуља, виши библиотекар у НУБ РС..

Средњовјековне фреске које је Светислав Мандић (Мостар 1921 – Београд 2003), српски фрескописац и пјесник, својим радом штитио од пропадања и заборава, али и поезија која је великим дијелом са тим радом повезана, представљају основни садржај ове изложбе.

Основни циљ изложбе је упознавање данашње културне јавности са животом и дјелом Светислава Мандића чији је књижевни, пјеснички, умјетнички и културни рад снажно заснован на православној духовности и традицији. Његово прегалаштво кроз молитвену и пјесничку посвећеност очувању културног памћења, уграђено је у темеље, не само православне српске, него и свјетске културне баштине.

Православни богословски факултет Универзитета у Источном Сарајеву уједно је и власник легата Светислава Мандића који је овај фрескописац и пјесник, на наговор бивших професора овог факултета проф. др Слободана Милеуснића и проф. др Предрага Пузовића, поклонио библиотеци тада Духовне академије Светог Василија Острошког. Легат броји 2000 примјерака библиотечке грађе.

Фреске и поезија Светислава Мандића су већ представљени публици у Београду и Бањој Луци.

Изложба ће бити отворена до краја маја и може се погледати у термину од 7 до 15 часова.