Meмoриjaлнe спoртскe игрe у чaст првих дeкaнa Meдицинскoг и Стoмaтoлoшкoг фaкултeтa

Студентске спортске игре Медицинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву које се одржавају у част првих декана Медицинског и Стоматолошког факултета Борише Старовића и Олге Благојевић почеле су јуче, 14. маја, на теренима Медицинског факултета и Универзитетске болнице Фоча.

Пeтoднeвнe студeнтскe спoртскe игрe oргaнизуje Сaвeз студeнaтa Meдицинскoг фaкултeтa уз пoдршку Mинистaрствa пoрoдицe, oмлaдинe и спoртa Републике Српске. Од 14. до 18. маја такмичиће се, у неколико дисциплина, вишe oд стo пeдeсeт студeнaтa чeтири студиjскa прoгрaмa Meдицинскoг фaкултeтa и рaдникa Универзитетске бoлницe.

“Наши декани, који су основали овај Факултет, задужили су овај град и ову државу. Такмичења у пет спортских дисциплина трајаће пет дана, а финалне утакмице заказане су за петак”, рекао је предјседник Савеза студената Медицинског факултета Фоча Рајко Павловић.

Декан Медицинског факултета проф. др Милан Кулић истакао је да су Старовић и Благојевићева дали печат и поставили темеље овог Факултета, те да су асполутно заслужили овакав однос студената према њиховом лику и дјелу.

“Спортске игре имају циљ да зближе студенте, да се друже, да развију фер плеј и пријатељство, тако да смо подржали ову идеју”, навео је декан Кулић.

Спортске игре отворила је министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић, која је подсјетила да су Старовић и Благојевићева у току рата основали факултете у Фочи.

“Лично сам их познавала и знам колико су били професионални и вриједни и колико су приватно били добри људи. Лијепо је да студенти на овај начин његују сјећање на њих”, рекла је Давидовићева.

Професори Бориша Старовић и Олга Благојевић предводили су групу професора са сарајевског Медицинског и Стоматолошког факултета, који су у љето 1993. године у Фочи успоставили рад ова два факултета.

Осим функције декана Медицинског факултета, Старовић је од 2000. године обављао и функцију ректора Универзитета у Источном Сарајеву, а био је и члан Академије наука и умјетности Републике Српске, те њен генерални секретар и потпредсједник.

Благојевићева је обављала дужност декана Стоматолошког факултета у Фочи, који је касније постао одсјек Медицинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Старовић и Благојевићева преминули су у истој години – Старовић 16. маја, а Благојевићева 10. јула 2005. године.