Memorijalne sportske igre u čast prvih dekana Medicinskog i Stomatološkog fakulteta

Studentske sportske igre Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu koje se održavaju u čast prvih dekana Medicinskog i Stomatološkog fakulteta Boriše Starovića i Olge Blagojević počele su juče, 14. maja, na terenima Medicinskog fakulteta i Univerzitetske bolnice Foča.

Petodnevne studentske sportske igre organizuje Savez studenata Medicinskog fakulteta uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske. Od 14. do 18. maja takmičiće se, u nekoliko disciplina, više od sto pedeset studenata četiri studijska programa Medicinskog fakulteta i radnika Univerzitetske bolnice.

“Naši dekani, koji su osnovali ovaj Fakultet, zadužili su ovaj grad i ovu državu. Takmičenja u pet sportskih disciplina trajaće pet dana, a finalne utakmice zakazane su za petak”, rekao je predjsednik Saveza studenata Medicinskog fakulteta Foča Rajko Pavlović.

Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Milan Kulić istakao je da su Starović i Blagojevićeva dali pečat i postavili temelјe ovog Fakulteta, te da su aspolutno zaslužili ovakav odnos studenata prema njihovom liku i djelu.

“Sportske igre imaju cilј da zbliže studente, da se druže, da razviju fer plej i prijatelјstvo, tako da smo podržali ovu ideju”, naveo je dekan Kulić.

Sportske igre otvorila je ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović, koja je podsjetila da su Starović i Blagojevićeva u toku rata osnovali fakultete u Foči.

“Lično sam ih poznavala i znam koliko su bili profesionalni i vrijedni i koliko su privatno bili dobri lјudi. Lijepo je da studenti na ovaj način njeguju sjećanje na njih”, rekla je Davidovićeva.

Profesori Boriša Starović i Olga Blagojević predvodili su grupu profesora sa sarajevskog Medicinskog i Stomatološkog fakulteta, koji su u lјeto 1993. godine u Foči uspostavili rad ova dva fakulteta.

Osim funkcije dekana Medicinskog fakulteta, Starović je od 2000. godine obavlјao i funkciju rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a bio je i član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, te njen generalni sekretar i potpredsjednik.

Blagojevićeva je obavlјala dužnost dekana Stomatološkog fakulteta u Foči, koji je kasnije postao odsjek Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Starović i Blagojevićeva preminuli su u istoj godini – Starović 16. maja, a Blagojevićeva 10. jula 2005. godine.