Православни богословски факултет „Свети Василије Острошки“ обиљежио крсну славу

Православни богословски факултет „Свети Василије Острошки“ Фоча Универзитета у Источном Сарајеву данас је обиљежио крсну славу, поводом које је на свечаној академији додијељено 42 дипломе свршеним теолозима, девет мастерима и двије магистрима теологије.

Архијерејску литургију у Храму Светог Саве, уз саслужење бројног свештенства, служио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом у присуству професора и студената овог факултета, као и великог броја вјерника, међу којима су били и високи представник у БиХ Валентин Инцко, директор Секретаријата за вјере у Влади Српске Драган Давидовић и начелник Фоче Радисав Машић.

Митрополит Хризостом је рекао да је Богословски факултет наставио дјело Светог Василија, зажеливши студентима да науку коју су учили на Богословском факултету вјерно преносе народу.

“И факултет је настао у претешка времена рата и данас након 24 године свједочи добро ону науку Господњу које су проповиједали Свети Василије, Свети Сава и сви Божји угодници. Наставићемо да се бринемо да факултет још више напредује, прије свега у научном плану, на сваком добром пољу `Ријечи Божје`”, рекао је Хризостом.

Декан Богословског факултета проф. др Владислав Топаловић рекао је да је овај факултет препознатљив и цијењен у богословским академским круговима.

“Доказ за то је наша међународна сарадња са многим факултетима и универзитетима у иностранству, као и симпозијуми које организујемо, али и симпозијуми у другим земљама на којима наши професори учествују. Имамо врло компентентан кадар, који је гарант квалитета и свијетле будућности Богословског факултета”, рекао је декан Топаловић.

Начелник општине Фоча Радисав Машић је истакао да ова општина са Богословијом и Богословским факултетом извор духовности и православља.

Златне плакете Богословског факултета за допринос развоју ове високошколске установе уручене су директору Секретаријата за вјере Драгану Давидовићу, народном посланику Данијели Мрди и проректору за студентстска питања, културу, умјетност и спорт Универзитета у Источном Сарајеву проф. мр Сандри Ивановић.

Орденом Светог Петра Дабробосанског, признањем Митрополије дабробосанске, постхумно је одликован професор Богословског факултета Милан Радуловић, који је преминуо прошле године. Орден је у име породице Радуловић примио професор Дарко Ђого.

Извор: ВЕБ редакција/СРНА

Извор фото: Фото Дејо