Start / Sva Obavještenja / Pravoslavni bogoslovski fakultet „Sveti Vasilije Ostroški“ obilježio krsnu slavu

Pravoslavni bogoslovski fakultet „Sveti Vasilije Ostroški“ obilježio krsnu slavu

Pravoslavni bogoslovski fakultet „Sveti Vasilije Ostroški“ Foča Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je obilježio krsnu slavu, povodom koje je na svečanoj akademiji dodijeljeno 42 diplome svršenim teolozima, devet masterima i dvije magistrima teologije.

Arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Save, uz sasluženje brojnog sveštenstva, služio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom u prisustvu profesora i studenata ovog fakulteta, kao i velikog broja vjernika, među kojima su bili i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, direktor Sekretarijata za vjere u Vladi Srpske Dragan Davidović i načelnik Foče Radisav Mašić.

Mitropolit Hrizostom je rekao da je Bogoslovski fakultet nastavio djelo Svetog Vasilija, zaželivši studentima da nauku koju su učili na Bogoslovskom fakultetu vjerno prenose narodu.

„I fakultet je nastao u preteška vremena rata i danas nakon 24 godine svjedoči dobro onu nauku Gospodnju koje su propovijedali Sveti Vasilije, Sveti Sava i svi Božji ugodnici. Nastavićemo da se brinemo da fakultet još više napreduje, prije svega u naučnom planu, na svakom dobrom polju `Riječi Božje`“, rekao je Hrizostom.

Dekan Bogoslovskog fakulteta prof. dr Vladislav Topalović rekao je da je ovaj fakultet prepoznatljiv i cijenjen u bogoslovskim akademskim krugovima.

„Dokaz za to je naša međunarodna saradnja sa mnogim fakultetima i univerzitetima u inostranstvu, kao i simpozijumi koje organizujemo, ali i simpozijumi u drugim zemljama na kojima naši profesori učestvuju. Imamo vrlo kompententan kadar, koji je garant kvaliteta i svijetle budućnosti Bogoslovskog fakulteta“, rekao je dekan Topalović.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić je istakao da ova opština sa Bogoslovijom i Bogoslovskim fakultetom izvor duhovnosti i pravoslavlja.

Zlatne plakete Bogoslovskog fakulteta za doprinos razvoju ove visokoškolske ustanove uručene su direktoru Sekretarijata za vjere Draganu Davidoviću, narodnom poslaniku Danijeli Mrdi i prorektoru za studentstska pitanja, kulturu, umjetnost i sport Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. mr Sandri Ivanović.

Ordenom Svetog Petra Dabrobosanskog, priznanjem Mitropolije dabrobosanske, posthumno je odlikovan profesor Bogoslovskog fakulteta Milan Radulović, koji je preminuo prošle godine. Orden je u ime porodice Radulović primio profesor Darko Đogo.

Izvor: VEB redakcija/SRNA

Izvor foto: Foto Dejo