Свечано отворен “Јахорински пословни форум 2018”

Данас је на Јахорини свечано отворена седма научна конференција са међународним учешћем “Јахорински пословни форум 2018” у организацији Економског факултета Пале Универзитета у Источном Сарајеву.

Конференција се одржава у хотелу “Термаг” до 24. марта, а биће представљено 44 научна рада, уз учешће 90 учесника из Мађарске, Србије, Хрватске, Македоније, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић рекао је да је “Јахорински пословни форум” једна од важнијих научних конференција.

“Туризам је катализатор и економског, и популационог развоја сваког друштва, што је за нас веома значајно и предстваља нову парадигму развоја глобалног туризма”, рекао је ректор Пашалић, додајући да је Универзитет кренуо стабилном путањом, те да се нада да ће и млађе генерације које долазе да наставе у том смјеру.

Ректор Пашалић ће на овој конференцији говорити о развоју локалних заједница у Републици Српској и достигнутом степену развоја туристичке дјелатности и туристичких регија Српске у цјелини.

Министар науке и технологије Републике Српске проф. др Јасмин Комић истакао је да је “Јахорински пословни форум” постао традиционалан, респектабилан и препознатљив скуп, који омогућава преношење и комерцијализацију знања, подстиче конкурентност, те доприноси развоју Републике Српске.

Министар трговине и туризма Републике Српске проф. др Предраг Глухаковић је нагласио како је “Јахорински пословни форум” један од догађаја који враћа Јахорину на некадашње стазе, те изразио увјерење да ће закључци конференције допринијети унапређењу домаће туристичке привреде.

Вршилац дужности декана Економског факултета Пале доц. др Марко Ђого истакао је да „Јахорински пословни форум” окупља економске експерте из региона, напомињући да је задатак науке, с обзиром на то да не постоји сама ради себе, да открије узроке ствари, те изразио наду да ће пријављени научни радови на овој конференцији томе допринијети.

В.д. декана Економског факултета Пале нагласио је да су неки од ранијих научно-стручних радова знатно допринијели интензивнијем развоју Јахорине као врхунске туристичке дестинације.

Свечаном отварању научне конференције на Јахорини присуствовали су в.д. проректора за науку, истраживање и развој доц. др Синиша Берјан, в.д. проректора за наставу доц. др Вера Ћевриз-Нишић, професори Универзитета, представници власти, као и гости из привредног и културног живота Српске.